Indrek Kald • 12 veebruar 2013

Paet: ootame Indiast rohkem investeeringuid

Välisminister Urmas Paet rõhutas täna New Delhis ärifoorumil, et Eesti soovib rohkem otseinvesteeringuid Indiast.

Eesti saatkonna avamine New Delhis aitab kaasa Eesti ja India majandussuhete arengule, kinnitas ta. Praegu tegutseb Eestis 21 India osalusega ettevõtet.

Eesti pakub India ettevõtetele Paeti sõnul head juurdepääsu Euroopa Liidu ning Venemaa tarbijaile. "Eesti asub strateegiliselt heas kohas ja on sobiv baas Põhjamaade, Euroopa Liidu riikide ja Venemaa suunalises äritegevuses," sõnas ta.

Paeti kinnitusel on Eesti paljudele investoritele hea asukoha ja heade logistiliste ühenduste tõttu logistikabaas. Läänemere piirkonnas toimub 15% maailma meretranspordist. "Eestist on head raudtee-, maantee- ja laevatranspordivõimalused lähipiirkonna atraktiivsetele turgudele," sõnas ta. Välisminister lisas, et ELi kaupade ja kapitali vaba liikumine lihtsustab transporti veelgi.

"Eesti ärikliima on atraktiivne, maksud lihtsad ja madalad – kaasaarvatud taasinvesteeritud tulude tulumaksuvabastus. Ettevõtlust lihtsustab ka laialdane e-lahenduste kasutamine," sõnas välisminister ärifoorumil.

India ja Euroopa Liidu vaheline kaubandus on välisminister Paeti sõnul viimaste aastate vältel kasvanud 15%. "India ja ELi majanduspartnerluse olulisust näitab ka fakt, et Euroopa Liidu investeeringud Indiasse on suuremad kui Ameerika Ühendriikidesse ja Jaapanisse kokku," sõnas Paet.

20% India ekspordist suundub Euroopa Liitu. "Eesti ja India vahelisi kaubandussuhteid aitaks kindlasti edendada ka India ja ELi vahelise vabakaubanduslepingu läbirääkimiste edukas lõppemine," lisas välisminister.

IT sektori arengust kõneldes rõhutas Paet selle olulisust mõlema riigi jaoks. "Eestit teatakse kui e-Eestit meie paberivaba e-valitsuse ja ulatuslike e-lahenduste tõttu, ka näiteks Skype'i kodumaana. Eesti kogemused e-lahenduste kasutamisel on olnud väga positiivsed. Meil on valimistel võimalik hääletada internetis, olemas on e-tervishoiu ja kooli teenused, mobiilne parkimine ja eelnevalt täidetud elektrooniline tuludeklaratsioon, mis on kõik lihtsustanud inimeste igapäeva elu," loetles välisminister Eestis kasutatavaid e-lahenduste näiteid.

"Ligi 98% pangatehingutest ning 90% tuludeklaratsioone tehakse Eestis internetis. Ettevõtte saab Eestis asutada vaid 15 minutiga," lisas ta.

Eesti-India äriseminaril New Delhis osaleb 25-liikmeline Eesti ettevõtjate delegatsioon transpordi ning logistika sektorist, IT vallast ning turvateenuste ja jälgimisseadmete, puitmajade, polüetüleentoodete, mootori- ja tööstusõlide ning toor- ja parknaha tootjad.

Eesti ettevõtjate visiit toimub koostöös kaubandus-tööstuskoja, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse, logistika ja transiidi assotsiatsioon ning Eesti aukonsuliga New Delhis Anil Vigiliga. India ärifoorumit aitab korraldada India kaubandus-tööstuskoja föderatsioon.

Hetkel kuum