26. august 2013 kell 21:00

Kesknädala annetused kuivasid kokku

Erinevalt varasematest aastatest ei toetanud ettevõtjad mullu enam keskerakondlikku ajalehte Kesknädal väljaandvat MTÜd Vaba Ajakirjandus.

Kui 2010. aastal kogunes Kesknädala väljaandjale annetusi ja toetusi üle 20 000 euro ja 2011. aastal ligi 12 000 eurot, siis eelmise aastal ei saadud enam ühtegi eurot.

“Mis ma saan öelda, kehv aasta oli selle koha pealt,” tõdes MTÜ Vaba Ajakirjandus juhatuse liige Lauri Laasi.

Tema sõnul ei ole nad toetajate otsimise nimel spetsiaalselt tööd teinud. “Eks me peame ise hakkama saama, ega me ei olegi oma tegevust rajanud annetuste peale,” märkis Laasi. Samas lootis ta, et majanduse edenedes tulevad neile annetajad-toetajad tagasi.

Kiratsev ja kallis paberleht. Ajalehe väljaandmine on Laasi kinnitusel kallis ja keeruline ning  mida aeg edasi, seda keerulisemaks see läheb. Kuigi Kesknädala tellijate arv püsib tema sõnul stabiilsena, sööb tellijate arvu üha kasvav veebi lugejaskond. “Meil on olnud mõtteid oma veebilehte arendada, aga paberlehel on ka oma romantika ja võlu,” märkis Laasi.

Mullu 50 numbrit Kesknädalat välja andnud MTÜ Vaba Ajakirjandus tööjõukulu oli kokku 5877 eurot.

MTÜ Vaba Ajakirjandus asutati 2009. aasta kevadel, kui senine Kesknädala väljaandja sihtasutus Jüri Vilmsi Sihtkapital ning selle juht Elmar Sepp sattusid kriminaaluurimise alla seoses pistise andmisele kihutamise ja sellele kaasaaitamisega.

Tulu ja laen ühes pajas. Kohtuotsus jõustus selle aasta kevadel ning kohtutoimikust selgus, et 16. veebruaril 2009. aastal tegi Keskerakonna rahastamisasju korraldanud Elmar Sepp sihtasutuse Jüri Vilmsi Sihtkapital juhatuse liikmena nõukogule ettepaneku lugeda finantstuluks mitu saadud laenu. Ettepanekus on välja toodud AS Saare Finants (kuulus Vjatšeslav Leedole), Kajaka Maja OÜ (omanik Urmas Sõõrumaa), Remonent AS (omanikud erinevate firmade kaudu Sergei Elošvili, Tatjana Levitskaja) ja eraisikud kui laenuandjad, kes “ei ole teinud pingutusi laenu tagasisaamiseks” või kellega “lepingud puuduvad”. Kokku loeti finantstuluks 6,65 miljoni krooni eest laene.

Sisuliselt oli laenude näol tegemist varjatud annetustega Keskerakonnale ning laenajad olid arvestanud, et seda raha nad tagasi ei saa. Kusjuures Sepa kirjalikus ettepanekus on toodud ka Keskerakonnalt sihtasutusele antud laen, mille juures on ainsana märge “laen kuulub tasumisele”.

Lisaks laenudele ostis mitu ettevõtjat Jüri Vilmsi Sihtkapitalilt ka sadade tuhandete kroonide eest ajalehereklaame, mis tegelikult kunagi Kesknädalas ega Vesti Dnjas ei ilmunud.

Hetkel kuum