Romet Kreek • 3. september 2013 kell 10:02

Norra meelitab välistööjõudu lühema tööaja ja kõrge palgaga

Pedro Dias suutis kärpida oma tööpäeva pikkust pea poole võrra ning kolmekordistas palga, lahkudes Portugalist Oslosse tarkvaraarendaja juurde, kirjutab Bloomberg.

27aastane Dias põgenes 15tunniste tööpäevade eest Lissaboni ülikoolis, ja töötab nüüd harva pärast kella 17. Veebruaris leidis ta Portugali pealinnas karjääriüritusel töö Norra veebipõhise tarkvaraarendaja Metafocuses.

"Portugalis vaevlete te keskmise palgaga ja peate tegema pikki tööpäevi," ütles ta. Ta naudib oma uut tööd ning vaba aega, mis tal kulub oma esimese poolmaratoniks treenimiseks.

Naftarikkusega õnnistatud Norra on muutumas haritud tööjõu võidujooksu võitjaks ajal, mil Euroopas on rekordtööpuudus. Euroala tööpuudus oli juulis 12,1% ja Portugalis 16,4%.

Norras ei ole tööpuudus olnud alates 2009. aastast kõrgem neljast protsendist. Norra on Euroopa üks rikkamaid riike Luksemburgi järel ning seal on ühed arenenud maailma kõrgeimad palgad ja lühemad tööpäevad. Norras on keskmine aastapalk 80 000 dollarit (61 000 eurot) ning tööd tehakse 20% lühemalt OECD 34 liikmesriigi keskmisest. Lühikeste tööpäevade osas jääb Norra maha vaid Hollandist ja Saksamaast.

84% Norra ettevõtetest kogeb inseneride puudust. Riigil on raske leida töötajaid, et suurendada naftatoodangut. Nafta ja maagaas annavad umbes 20% Norra SKPst.

Norra immigratsiooniameti andmetel on I poolaastal kasvanud tööjõu sisseränne Euroopa Liidust 10%. Registreeriti 21 000 uut töötajat, kellest enamus tuli Ida-Euroopast. 2006. aastast  2012. aastani on Norra tööjõud kasvanud 9%, 2,68 miljonile. 5,1miljonilise elanikkonnaga Norra pakub residentidele riigi rahastatud tervishoiusüsteemi ja praktiliselt tasuta haridust.

USA uuringu kohaselt on Norra keskmine tööstustööjõukulu on 64,15 dollarit tunnis, mis on 33 riigi seas kõrgeim. Seda on 35% rohkem kui Saksamaal ja 80% enam kui USAs. Läinud aastakümne algusest on Norra eluasemete hinnad kahekordistunud ja kodumajapidamiste võlakoormus kasvanud.

Hetkel kuum