Sirje Rank • 4. september 2013 kell 12:13

Nordea: Põhjala toibub, Rootsi kõige ees

 Põhjala riikidest kasvab tuleval aastal kõige kiiremas tempos Rootsi majandus ning Rootsi ja Norra keskpangad saavad olema esimeste seas, mis intressimäärasid kergitama hakkavad.

Täna avaldatud prognoosi järgi kasvab Rootsi majandus tuleval ja ka 2015. aastal 2,5%. Norra majandus (naftatööstust ja merendust sisse arvestamata – toim.) kasvab vastavalt 2,3% ja 2,4% ning Soome majandus 1,5% ja 2,3%.

Taani majandusele prognoosib Nordea tuleval aastal 1,3% ja sellele järgneval aastal 1,7% suurust kasvu, vahendab agentuur Bloomberg.

"Surve tootmisvõimsustele, mure liiga kõrgele tõusnud eluasemehindade pärast ning erasektori suur laenukoorem tingivad selle, et Rootsi ja Norra hakkavad intressimäärasid tõstma üsna varakult," märkis värskes prognoosis Nordea panga peaökonomist Kopenhaagenis Helge Pedersen. "Need riigid saavad olema globaalses rahapoliitika tsüklis teerajajate hulgas."

Hetkel kuum