Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hooajatööliste aeg on ümber

  Konjunktuuriinstituudi värsketest andmetest selgub, et kuigi teenindussektoril läks suvel väga hästi, vähendatakse praegu kauplustes töökohti.

  Nii teeb praegu näiteks peaaegu iga kolmas ehitus- ja sisustuskaupu müüv ettevõte .
  Eesti üks suuremaid ehituskauplusi Bauhof lõpetab samuti koostöö hooajaliste abikätega, kuid põhikoosseisus suuremaid muudatusi plaanis ei ole, rääkis Bauhof Groupi turundusdirektor ­Britte Maidra. Pigem oodatakse uusi töötajaid peagi avatavasse kauplusse.
  Peamiselt Lõuna-Eestis tegutsevast ehitus- ja viimistlusmaterjalide pakkujast Decorast lahkuvad ka hooajatöölised, muus osas jääb kollektiiv samaks.
  “Ma ei usu, et me koondama peame. Pigem vähendame suvist koosseisu ehk hooajatöötajaid septembri-oktoobri keskpaigas. Hooajatöötajad on iga-aastane trend, nendel on sellised lepingud ja nende töö lihtsalt saab otsa,” rääkis Decora ASi tegevdirektor Eike Tubli-Müür. Ta lisas, et pärast raskete aegade möödumist ei ole kollektiivi suureks aetud, mistõttu ei ole tekkinud ka vajadust kellelgi tööleping üles öelda.
   
  Kommentaar
  Kerge hinnatõus jätkub
  Marje Josing, konjunktuuriinstituudi direktorTööstusettevõte juhtide hinnangud sektori majanduskonjunktuurile viimase kuuga natuke halvenesid ja kindlustunde indikaator (+2) langes 3 punkti alla pikaajalist keskmist. 68% ettevõtetes on nõudlus tavapärane, 20% alla selle ja igal kümnendal ettevõttel on tellimusi tavapärasest enam. Tööstustoodangu maht järgneva 3 kuu jooksul kasvab (saldo +9, augustis +16), kuid aeglasemalt kui esimesel poolaastal. Töötajate arv lähikuudel oluliselt ei muutu ja müügihindade kerge tõus jätkub.  Kaubandus- ja teenindusettevõtete kindlustunne on septembris pikaajalisest keskmisest natuke parem ja suurema osa ettevõtjate hinnangul püsib praegune ärikonjunktuur ka järgneva kuue kuu jooksul. Samas toimub osas kauplustes tavapärane sesoonne nõudluse langus ja sellele reageeritakse töökohtade vähendamisega. Nii näiteks vähendab töötajate arvu peaaegu iga kolmas ehitus- ja sisustuskaupu müüv ettevõte.   Teenindusettevõtete kindlustunde indikaator on septembris +14 ja see on sama tase kui eelmisel aastal ning parem pikaajalisest keskmisest (+11). Äri on suveperioodil hästi läinud turismisektoris, kuid lähikuud toovad kaasa nõudluse languse. Tarbijate kindlustunne septembris on parem kui eelmise aasta septembris ja natuke parem pikaajalisest keskmisest (kindlustunde indikaator –8, pikaajaline keskmine –9).
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Julgeolekuohuks nimetatud inimõiguste teabekeskus lõpetas tegevuse
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.