29. september 2013 kell 21:00

Hooajatööliste aeg on ümber

Konjunktuuriinstituudi värsketest andmetest selgub, et kuigi teenindussektoril läks suvel väga hästi, vähendatakse praegu kauplustes töökohti.

Nii teeb praegu näiteks peaaegu iga kolmas ehitus- ja sisustuskaupu müüv ettevõte .

Eesti üks suuremaid ehituskauplusi Bauhof lõpetab samuti koostöö hooajaliste abikätega, kuid põhikoosseisus suuremaid muudatusi plaanis ei ole, rääkis Bauhof Groupi turundusdirektor ­Britte Maidra. Pigem oodatakse uusi töötajaid peagi avatavasse kauplusse.

Peamiselt Lõuna-Eestis tegutsevast ehitus- ja viimistlusmaterjalide pakkujast Decorast lahkuvad ka hooajatöölised, muus osas jääb kollektiiv samaks.

“Ma ei usu, et me koondama peame. Pigem vähendame suvist koosseisu ehk hooajatöötajaid septembri-oktoobri keskpaigas. Hooajatöötajad on iga-aastane trend, nendel on sellised lepingud ja nende töö lihtsalt saab otsa,” rääkis Decora ASi tegevdirektor Eike Tubli-Müür. Ta lisas, et pärast raskete aegade möödumist ei ole kollektiivi suureks aetud, mistõttu ei ole tekkinud ka vajadust kellelgi tööleping üles öelda.

 

Kommentaar

Kerge hinnatõus jätkub

Marje Josing, konjunktuuriinstituudi direktorTööstusettevõte juhtide hinnangud sektori majanduskonjunktuurile viimase kuuga natuke halvenesid ja kindlustunde indikaator (+2) langes 3 punkti alla pikaajalist keskmist. 68% ettevõtetes on nõudlus tavapärane, 20% alla selle ja igal kümnendal ettevõttel on tellimusi tavapärasest enam. Tööstustoodangu maht järgneva 3 kuu jooksul kasvab (saldo +9, augustis +16), kuid aeglasemalt kui esimesel poolaastal. Töötajate arv lähikuudel oluliselt ei muutu ja müügihindade kerge tõus jätkub.  Kaubandus- ja teenindusettevõtete kindlustunne on septembris pikaajalisest keskmisest natuke parem ja suurema osa ettevõtjate hinnangul püsib praegune ärikonjunktuur ka järgneva kuue kuu jooksul. Samas toimub osas kauplustes tavapärane sesoonne nõudluse langus ja sellele reageeritakse töökohtade vähendamisega. Nii näiteks vähendab töötajate arvu peaaegu iga kolmas ehitus- ja sisustuskaupu müüv ettevõte.   Teenindusettevõtete kindlustunde indikaator on septembris +14 ja see on sama tase kui eelmisel aastal ning parem pikaajalisest keskmisest (+11). Äri on suveperioodil hästi läinud turismisektoris, kuid lähikuud toovad kaasa nõudluse languse. Tarbijate kindlustunne septembris on parem kui eelmise aasta septembris ja natuke parem pikaajalisest keskmisest (kindlustunde indikaator –8, pikaajaline keskmine –9).

Hetkel kuum