13. oktoober 2013 kell 21:00

Vaba elektriturg ei toimi

Portaali energiaturg.ee juhi Moonika Kukke sõnul vaba elektriturg ei toimi, sest tarbijad ei süvene lepinguisse, elektrimüüja vahetamise võimalustesse ja peavad vahetamist liiga keeruliseks.

“Lepingulist müüjat on vahetanud 1,5% tarbimiskohtadest,” lausus Kukke. “Arenguruumi veel on.” Tema sõnul lähevad tarbijad, kelle lepingud on lõppemas, enamasti edasi sama lepinguga, selle asemel et vaadata ringi ja leida parim pakkumine. “Turu avanemise mõte oli see, et tekib konkurents, teenuste tase paraneb ja hinnad alanevad. Kui tarbijad ei tegutse, ei tulegi turule muutusi,” lisas ta. Ka müüjatel tuleks rohkem selgitustööd teha.

“Turu avanemisega seoses on tehtud palju investeeringuid, mis ennast ei õigusta,” tõdes ta.

Kukke sõnul on tarbijatel praegu müüja vahetamine liiga keeruline ja aeganõudev. “Müüja vahetusprotsessi toimumine võiks olla võimalik igal kalendripäeval. Praegu on pikad etteteatamised. Tarbija ei orienteeru selles ja nende tingimuste tõttu ei saa ta teha endale soodsaimaid valikuid,” kinnitas Kukke.

Elektri hinnad jätkavad tõusu.  Energiaturg.ee analüütik Pirmin Tamm ütles, et meid ootab­ ees Estlink2, mis tähendab nii hinnatõusu kui -langust. “Võib järgneda hinnatõus, kuid see oleneb ilmastikust, mida ennustada ei osata,” lausus Tamm, “hinnad hakkavad rohkem sarnanema Soomega.” Põhjamaade hindu kujundab suuresti hüdroreservuaaride tase – see on praegu väga madal, tervelt 11,4% madalam kui pikaajaline mediaantase ja 16,9% madalam kui eelmise aasta tase samal ajal.

Hetkel kuum