• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vaba elektriturg ei toimi

  Portaali energiaturg.ee juhi Moonika Kukke sõnul vaba elektriturg ei toimi, sest tarbijad ei süvene lepinguisse, elektrimüüja vahetamise võimalustesse ja peavad vahetamist liiga keeruliseks.

  “Lepingulist müüjat on vahetanud 1,5% tarbimiskohtadest,” lausus Kukke. “Arenguruumi veel on.” Tema sõnul lähevad tarbijad, kelle lepingud on lõppemas, enamasti edasi sama lepinguga, selle asemel et vaadata ringi ja leida parim pakkumine. “Turu avanemise mõte oli see, et tekib konkurents, teenuste tase paraneb ja hinnad alanevad. Kui tarbijad ei tegutse, ei tulegi turule muutusi,” lisas ta. Ka müüjatel tuleks rohkem selgitustööd teha.
  “Turu avanemisega seoses on tehtud palju investeeringuid, mis ennast ei õigusta,” tõdes ta.
  Kukke sõnul on tarbijatel praegu müüja vahetamine liiga keeruline ja aeganõudev. “Müüja vahetusprotsessi toimumine võiks olla võimalik igal kalendripäeval. Praegu on pikad etteteatamised. Tarbija ei orienteeru selles ja nende tingimuste tõttu ei saa ta teha endale soodsaimaid valikuid,” kinnitas Kukke.
  Elektri hinnad jätkavad tõusu.  Energiaturg.ee analüütik Pirmin Tamm ütles, et meid ootab­ ees Estlink2, mis tähendab nii hinnatõusu kui -langust. “Võib järgneda hinnatõus, kuid see oleneb ilmastikust, mida ennustada ei osata,” lausus Tamm, “hinnad hakkavad rohkem sarnanema Soomega.” Põhjamaade hindu kujundab suuresti hüdroreservuaaride tase – see on praegu väga madal, tervelt 11,4% madalam kui pikaajaline mediaantase ja 16,9% madalam kui eelmise aasta tase samal ajal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Gregor Raudvere: kalli elektri kurja juur
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Toyota ehitab USAsse akutehase
Jaapani autotootja Toyota teatas täna, et ehitab Põhja-Carolinasse 1,29 miljardi dollari eest uue akutehase elektrisõidukite tarbeks, vahendab CNBC.
Jaapani autotootja Toyota teatas täna, et ehitab Põhja-Carolinasse 1,29 miljardi dollari eest uue akutehase elektrisõidukite tarbeks, vahendab CNBC.
Elektri hind tõusis uue rekordini Novembri algusega võrreldes 15kordne tõus
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Tööstur: tootjad peaksid julgemalt hindu tõstma
"Et ettevõtted oleksid tugevad, arendaksid tootmistehnoloogiaid ja saaksid teha rohelisemaid valikuid, on toote hinna tõstmine paratamatu," ütles mööblitootja Bed Factory Sweden juht Indrek Aasna hiljuti konverentsil "Tööstuse äriplaan 2022".
"Et ettevõtted oleksid tugevad, arendaksid tootmistehnoloogiaid ja saaksid teha rohelisemaid valikuid, on toote hinna tõstmine paratamatu," ütles mööblitootja Bed Factory Sweden juht Indrek Aasna hiljuti konverentsil "Tööstuse äriplaan 2022".