Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Seakasvatuse kasumit närib söödahinna tõus

    Põllumajandustootjate jaoks on 2013. aasta kulgenud stabiilsemalt kui eelmine aasta, mil saaki rikkusid sademed ja käibele mõjus negatiivselt kokkuostuhindade langemine. Tänavu on raske olnud seakasvatajatel, kelle kasumit kärbib söödahindade tõus.

    “Eesti seakasvataja jaoks on 2013. aasta olnud keeruline aasta, sest esiteks on sööda­hinnad väga kalliks läinud ning lisaks on sigade realiseerimist piiranud Venemaa keeld elusloomade sisseveoks,” ütles Rakvere Liha­kombinaadi juhatuse esimees Teet Soorm. “Euroopa Liidus on samal ajal tarbimine vähenenud ja eriti aasta esimeses pooles olid laovarud Euroopas väga kõrged.”
    Ta lisas, et mõnevõrra paremas olukorras on olnud seakasvatajad, kellel on oma tapamaja ja lihatööstus ning võimalus liha väärindada – nagu näiteks Rakverel. “Oleme läbi tootearenduse leidnud tooteid, mis võimaldavad müügimahte Baltikumi turul kasvatada, näiteks järjest kasvav Lihakas sarja müük ja uute marinaadis lihade sari, talveks oleme ette valmistanud huvitava valiku ahjuvalmis tooteid.”
    Seega on koduturg olnud nõrk eksportnõudluse kompenseerija. “Oleme koduturul ka eraldi rõhutanud sigade eestimaist päritolu, sest kodumaisus on endiselt tarbijale oluline valiku tegemise kriteerium, kui lihaostuks läheb. Samal eesmärgil vahetasime senise firma nime Ekseko uue Rakvere Farmid vastu. Ikka selleks, et tarbijad teaksid ja näeksid, kust meie liha tuleb,” lisas Soorm.
    Langenud munahinnad hoiavad tootjate rentaabluse madalal. 2012. aastal oli munatootjatele erandlikult hea aasta põhjusel, et ajutiselt vähenes tootjate vahel konkurents. See võimaldas oma toodangu eest ligi 25% kõrgemat hinda saada. Konkurentsi vähenemine oli tingitud omakorda 2012. aasta alguses kehtima hakanud uutest nõuetest munakanapidamisele, millega kõik Euroopa Liidu tootjad ei suutnud tähtajaks kaasa minna ning olid sunnitud vähem mune tootma.
    Valgamaal tegutseva OÜ Linnu Talu ärijuht Jarno Hermeti sõnul tuleb ettevõtte selle aasta käive enam-vähem sama, mis 2012, kuid kasum jääb munahinna languse tõttu umbes kolmandiku võrra väiksemaks. “Investeerisime eelmise aasta lõpul uude kanalasse, mis aitab toodangut sobival stabiilsel tasemel hoida, ning sel aastal uude tibulasse, mis tagab kvaliteetse ning mahukohase noorkana ettekasvu munemiseks. Mõlemad investeeringud aitavad kaasa käibe ja kasumi suurendamisele,” lisas ta.
    Hermeti sõnul on “ilmastikuolud” olnud kahel aastal väga erinevad. “2012. aastat soosis pakkumise vähenemise tõttu tootja jaoks head hinda ning 2013. aastal on tootja jaoks jälle pigem tavalise turuolukorraga aasta. Munahinnad on võrreldes eelmise aastaga vähenenud 18–20% ning toormete hinnad kõiguvad pidevalt vähemalt 20% ulatuses. Lähitulevik on ilmselt 2013. aasta nägu, kus on tugev konkurents ning minimaalne rentaablus,” prognoosis ta.
    Piima- ja teraviljakasvatuses oli aasta stabiilne. Taimekasvatajad kiidavad tänavust aastat, sest vähemalt ilm selle aasta tootmist häirinud ei ole. “Nii eelneval kui ka sellel aastal on läinud meil stabiilselt, kuigi nii lühike aeg ei näita põllumajanduses väga palju. Oleme teinud jooksvalt investeeringuid tehnikasse, aga olulisemaks peame tugevat ja uuenenud stabiilset meeskonda, mille tulemusena oleme saanud juhtimises rakendada modernseid ja ökonoomseid lahendusi,” rääkis Lõuna-Eestis teraviljakasvatuse ja piimatootmisega tegelevate Ekso Farm OÜ ja Ekso Agro OÜ tegevjuht Erki Aniott.
    Ta lisas, et viimastel aastatel on olnud ilmastikuolud keskpärased ega ole oluliselt mõjutanud igapäevast tootmist. Aniotti sõnul ei ole keskmisest kõrgemad sisendhinnad süstinud kindlust teha suuremaid investeeringuid, kuigi piimahind on püsinud stabiilsena. “Tuleviku investeeringute osas jälgime hoolikalt piimahinna kõikumist nii kohalikul kui ka maailmaturul,” nentis ta.
    Järvamaal Türi vallas piima, liha, teravilja ja rapsi tootva OÜ Estonia nõukogu esimees Jaanus Marrandi om kiitnud tänavuse aasta esimese poolaasta ettevõtte jaoks edukamaks, kui oli aasta 2012. “Oleme suutnud taastada ja suurendada piimatootmist ning tulemusi on andnud juhtimise uuendamine nii loomakasvatuse kui ka finantsanalüüsi puhul. Hea meel on ka selle üle, et toorpiima turuhinnad on olnud soodsad. Maailmaturuhind on piimatoodetele olnud kõrge kõigi artiklite osas ja lubab maksta tööstustel kõrgemat hinda. Tuleb loota, et selline konjuktuur püsib veel mõnda aega,” rääkis ta. “Praeguste tulemuste põhjal võib arvata, et 2013. majandusaasta tuleb edukas.”
    Teraviljamaakler suurt tõusuruumi ei näe
    Copenhagen Merchants Groupi teraviljamaakleri Indrek Aigro sõnul on teraviljahinnad langenud poole aastaga 25% võrra, kuid tänaseks absoluutsest põhjast 5% tagasi kerkinud.“Edasine hinnaliikumine sõltub suuresti praegu Venemaast ja Ukrainast – seal on ilmastikuolud väga märjad ning nad ei saa viljakoristust lõpetada. Kui vili koristatud saab, selgub, kui kvaliteetne see on.”Aigro lisas, et enne kevadet viljahindadel palju tõusuruumi pole, kui just ilmastikku eriti kehvaks ei keera. “Nisu jagub, ilm on hea ja saak suur. Eks kõige paremas hinnas on püsinud hernes ja uba – nende hind on oluliselt vähem kukkunud kui teistel.”
    Piimatootmises rekord
    Piimatootmises saavutati 2013. aasta esimeses pooles uus rekord – keskmine toodang lehma kohta kasvas 3815 kilogrammini.Piima kogutoodang oli tänavu esimesel poolaastal enam kui 373 000 tonni, mis on ligi 4% rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil.Esimesel poolaastal kasvas ka veiste (+4%), sigade (+2%) ja lindude (+5%) arv ning lihatootmine (+3%). Võrreldes eelmise aasta sama ajaga on sigade arv kasvanud 8600, veiste arv 11 000 ja lindude arv 105 500 võrra. Lammaste arv vähenes ligikaudu 16 700 looma ehk 16% võrra.“Piimatootmise stabiilsust aitasid kindlasti suurendada kõrgemad kokkuostuhinnad ja asjaolu, et eelmine aasta oli hea rohusöötade tootmiseks,” ütles põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti. “Liha-, eriti sealihatootmise arengut on kindlasti pärssinud kõrged teraviljahinnad, kuid juunikuust alates on need langenud.”
     
    Vaata ka
    www.pollumajandus.eeÄripäeva põllumajandusvaldkonna edetabelid
     
    Metoodika
    Valdkonna TOP-i pääsemineEttevõtte vastava valdkonna tegevuse osakaal käibest pidi olema vähemalt 51%. Samuti pidi ettevõte olema tegutsenud kahel järjestikusel täismajandusaastal.2012. aasta TOPi koostamiseks võttis Äripäev justiitsministeeriumi registrikeskusest eelmise aasta majandustulemuste põhjal valdkonna müügitulult suuremate ettevõtete andmed. Osalesid ettevõtted, kelle majandustulemused olid äriregistris andmete kogumise ajaks skaneeritud.
    Pingerea koostamineEttevõtted seati pingeritta kuue näitaja põhjal. Arvutamise aluseks võeti 2012. aasta müügitulu, müügitulu kasv võrreldes 2011. aastaga, 2012. aasta ärikasum, kasumi kasv võrreldes 2011. aastaga, rentaablus ja varade tootlikkus aastal 2012.Iga näitaja põhjal reastati ettevõtted edetabelitesse, iga koht järjestuses andis kohale vastava arvu punkte. Kuue tabeli punktid liideti. Võitis vähim punkte kogunud ettevõte.
    Kui ettevõte puudubKui ettevõtet TOPis pole, siis polnud ettevõttel aktiivset majandustegevust kahel täielikul majandusaastal (2011– 2012), ettevõtte viimase aasta või kahe viimase aasta keskmine omakapital oli negatiivne või polnud tema majandusaasta aruannet edetabeli koostamise ajal äriregistris.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.