29. oktoober 2013 kell 21:00

Laimaja peab maksma üle 11 000 euro

Kuigi Tartu maakohtu esmaspäevase otsuse järgi peab internetiturundaja Silver Teede arvutiekspert Tõnu Samueli kohta levitatud laimavad väited ümber lükkama, pole kohtuotsus Samueli sõnul Teede edasist laimutegevust tema aadressil takistanud.

Internetis Samueli laimanud Teede peab maakohtu otsuse kohaselt valeväited ümber lükkama ning hüvitama tekitatud moraalse kahju 11 150 euro ulatuses. Samuti ei tohi ta Samueli kohta aasta jooksul sõna võtta.

“Olen otsusega enam-vähem rahul. Asjade kulg üllatas ainult selles osas, et kohtu korralduste täitmisega venitamine polegi eriti karistatav. Samas on üsna tõenäoline, et ma asja tema vangistamiseni ajan, kuna vana laim on endiselt üleval. Ta on vabandanud, kuid hiljem uuesti laimanud, ja seda on ta teinud ennegi. Hetkel ta rikub nii kohtumäärust kevadest kui ka praegust kohtuotsust ja asjaga tegeleb edasi kohtutäitur,” kommenteeris Samuel.

Ähvardab trellidega. Arvutieksperdi sõnul peab Teede kohtuotsuse järgi lõpetama kohe laimu avaldamise. “Kuna ta seda ei teinud, taotlen trahve ja areste. Raha peab ta ära maksma 60 päeva jooksul pärast jõustumist. Asi jõustub 30 päeva pärast, kui keegi otsust edasi ei kaeba. ­11 150 pole moraalne, vaid otsene kahju tema tegevusest,” selgitas Samuel.

Laimamine häirib tõsiselt. Samueli kinnitusel on tegu väga olulise teemaga. “Mind häirib piiramatu laimamine kõigis kanalites, aga peamiselt kommentaariumites. Samas mulle ei meeldi tsensuur. Praegu on tegelik olukord selline, et anonüümne sõim kommentaariumites püsib, samas kui ma oma nime alt väidan mõnda fakti, siis see kustutatakse Delfi-Leedo juhtumi hirmus,” märkis ta.

“Ma ei arva, et anonüümseid kommentaare peaks keelama, aga võiks olla meetod, et ma ­autendin ennast reaalse isikuna ja räägin iseenda eest. Ning seejuures vaikimisi ma näen ainult neid, kes on minuga vähemalt samal tasemel autenditud. Inimestel oleks alles võimalus anonüümselt trollida, aga neil poleks publikut. Ja 50% koliks kohe nimelisse kommentaariumi, kus kvaliteet on parem,” vastas Samuel küsimusele, kuidas võiks lahendada anonüümsete kommenteerijate ja spämmijate probleemi.

 

Mis on mis

Teede ja Samueli konflikt

Internetiturundaja Silver Teede nimetas arvutiekspert Tõnu Samueli erinevates kanalites (Facebook, Twitter, foorumid jms) spämmeriks, vaimuhaigeks ja kriminaaliks. Teede ja Samueli tüli sai alguse, kui Tõnu Samuel nimetas Teedet oma ajaveebis spämmeriks ehk rämpspostisaatjaks.Tõnu Samuel esitas kohtule hagiavalduse, mille kohaselt levitas Teede teadlikult Samueli kohta ebaõigeid andmeid eesmärgiga teda kahjustada. Teede tegevuse tagajärjel kaotas Samuel kliendi, mistõttu jäi tal kolme aasta jooksul teenimata 10 800 eurot.Teedel on õigus 30 päeva jooksul kaevata maakohtu otsus edasi ringkonnakohtusse.

Hetkel kuum