Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kas tüüplahendus või eritellimus?

    Kui eritellimusel kavandatavate hoonete eeliseks on konkreetse keskkonna ja tellija eripäradega arvestamine, siis tüüplahenduste puhul võimalus kiirelt ja soodsamalt omale elamine soetada. 

    Tüüpmajade plussiks on eelnevalt ära tehtud projekteerimistöö. Kavandid võetakse n-ö sahtlist, mistõttu on protsess oluliselt kiirem ja ka odavam, isegi kui kliendi palvel tehakse projektis mingeid muudatusi. Eritellimusel kavandatavate majade ehitamisel algab aga töö nullist, võttes arvesse nii konkreetse keskkonna kui tellija kõiki eripärasid ja nõudmisi. See jällegi võimaldab isikupärasemaid ja unikaalsemaid lahendusi.
    Allianss Arhitektid OÜ arhitekti ja partneri ning EKA Arhitektuuriteaduskonna dekaani Toomas Tammise sõnul ei ole kindlasti üks neist parem kui teine. "Mõlema puhul on sisuliselt tegemist kaasaegse tootega, selle sõna parimas tähenduses, mis eeldab tihedat koostööd arhitekti, inseneri, ehitaja ja eelarvestajaga," sõnas ta. Siiani on tüüpmajade puhul tema sõnul sageli aga üks osapooltest eemale jäänud ja enamasti on selleks olnud hea arhitekt. "Kui eelkirjeldatud osised projekteerimise ja ehitamise protsessis aga koos töötavad, saab tulemuseks olla nii tüüpmaja kui eritellimusel lahendus, mille üle võib uhke olla," rõhutas Tammis.
    Allianss Arhitektid OÜ on Tammise sõnul eritellimuste kõrval töötanud välja ka tüüplahendusi. "Näiteks mõne aasta eest projekteeritud puhkeküla Norras, kus on väljatöötatud tüüplahendused konkreetsele asukohale ja sihtgrupile, kuid ilma täpse tulevase kasutajata," selgitas ta.
    Maja võiks olla sammuke ees kliendi vajadustest. Kui tüüplahenduse tellimisest maja valmimiseni kulub 3-5 kuud, siis eritellimuste puhul võib arvestada mitme aastaga. Arhitekt Rein Murula sõnul peabki see ajavahemik pikk olema. "Kui arhitekti juurde lähed ja saad nädalaga lahenduse, siis järelikult müüs arhitekt sulle seismajäänud projekti," mainis Murula. Keskmiselt kulub projekteerimiseks tema sõnul pool aastat, mõnikord ka kaugem. Tegu pole sel puhul kindlasti mitte sellega, et arhitekt aeglane oleks, vaid mitmete variantide loomise, õige valimise ning asjade paika saamise protsess võtab Murula sõnul lihtsalt aega.
    Ka on oluline enne ehitama asumist analüüsida, millised on majas elavate inimeste soovid ja vajadused tulevikus. "Maja peab olema natukene rohkem universaalne kui seda on kliendi hetkevajadused ja nägemused," nentis Murula. "Tihti on tellija kinni oma hetke perekonnaseisus. Kui tal on näiteks väiksed lapsed, siis ta orienteerub selle järgi. Samas 10-20 aasta pärast on nende inimeste vajadused teistsuguseid," rõhutas ta.  Sama aspekt tuleks läbi mõelda ka tüüplahendust ostes.
    Hoone juures oluline sobitumine keskkonda. Klientide ekstravagantsetest ideedest ja lahendustest rääkides mainis Tammis, et eramut tellima tulevad inimesed on reeglina oma soovid, vajadused ja võimalused üsna hästi läbi mõelnud ja suuri kurioosumeid on esinenud harva. "Meenub siiski olukord, kus tellija soovis traditsioonilist Inglise maamaja, mispeale ei jäänud muud üle, kui soovitada see osta või ehitada Inglismaale. Igasuguse keskkonna loomisel, milleks on ka kasvõi kõige väiksem eramu, on alati oluline selle mõistlik asetumine olemasolevasse keskkonda, nii ruumiliselt, tehnoloogiliselt, kultuuriliselt kui ka finantsiliselt. Kunstlikud ületõstmised ühest teise ei too üldjuhul head tulemust," nentis Tammis.
    Tüüplahenduste puhul, kus on võimalik projekti erinevaid detaile muuta, mingeid väga ekstravagantsuseid soove firma Seve Ehituse ASi müügijuht Henri Enniste ja Baltichouse Production OÜ esindaja Gert Kiilaspä enda sõnul pole väga kuulnud. "Lahendamatuid situatsioone ei ole siiamaale veel ette tulnud ja tänapäeva võimaluste juures on selliseid asju ka raske välja mõelda, lihtsalt keerulisemad lahendused on kallimad. Samas mängib oma osa siin kindlasti ka see, et tegeleme ikkagi peamiselt elementmajadega ja kliendid, kellel on nii-öelda ekstreemsemad soovid, lihtsalt ei jõua meieni," arvas Kiilaspä.
    VÕRDLUS 
    Tüüplahendus
    Maja
    - Tüüplahenduste puhul on nii keskkonna kui tellija/kasutaja osas tehtud mitmeid üldistusi.  Tulemus on suunatud enam-vähem konkreetsele kasutajate sihtgrupile enam-vähem tüüpses asukohas.
    - Tüüpmaja välja valides ei pea inimene hakkama enam ise nuputama, kuidas paigutada ruumid, lahendada fassaad jne.
    - Kuna tüüpmaja luues on see tehtud sellisena, et see meeldiks võimalikult paljudele klientidele, siis miinuseks on see, et valikust ei leia tavaliselt julgemaid ja ekstravagantsemaid lahendusi.
    - Tüüpmajade puhul on võimalik kõiki detaile muuta ja reeglina seda ka tehakse. Tavaliselt otsitakse endale välimuse poolest meeldiv mudel ja kohandatakse ruumipaigutus oma vajadustega. Detailide muutmise eest reeglina eraldi tasu ei võta.
    Aeg
    - Suurema maja, üle 100 m2, ehitusele koos ettevalmistusega kulub kokku orienteeruvalt 5 kuud, väiksemas majas saab elada 3 kuu pärast peale tellimist. 
    Hind
    - Valides juba läbimõeldud lahenduse, saab hoida kokku aga arhitektile makstava tasu pealt, mis tihtipeale võib moodustada ca 10-15% juba väljatöötatud tüüpmaja hinnast.
    - Keskmiselt jääb tüüpmajade hinnavahemik 120 000 - 150 000 euro vahele.
    Eksiarvamus
    - Arvatakse, et tüüpmaja pole arhitekti looming. Kataloogimajad on samuti arhitekti looming, lihtsalt ehituse aluseks olevaid jooniseid kasutatakse korduvalt.
    - Arvatakse, et tehases toodetud elementmaja ei ole kvaliteetne ja soojapidav. Kuna maja on toodetud tehases, siis võrreldes objektil ehitamisega, on tehases elementide tootmiseks ideaalsed tingimused. Samuti on tehases toimiv kvaliteedi kontroll kordades tõhusam, kui objektil läbiviidav. Tüüpmaja paigaldatakse ligikaudu nädalaga, mis tähendab, et see hoone ei saa ehituse käigus reeglina ei vihma ega lund, kui siis vähesel määral ja on juba nädalaga ilmastikukindel, tagades selle, et kõik ehitusel kasutatavad materjalid, kaasa arvatud karkass, on kuivad ning ei hakka hiljem mõranema, samas kui objektil ehitades kestab protsess kuni ilmastikukindlaks saamiseni tihtipeale mitu kuud.
    Eritellimusel loodud lahendus
    Maja
    - Eritellimusel kavandatava hoone puhul võtab arhitekt arvesse võtta nii konkreetse keskkonna kui tellija kõiki eripärasid ja nõudmisi.
    - Vajalik on tellija ja arhitekti aktiivne koostöö. 
    - Eritellimusel loodavates majadel on olemas uudsuse ja individuaalsuse moment, eripära, mis teda teistest eristab.
    Aeg
    -  Projekteerimiseks kulub ligikaudu aasta, aasta kulub orienteeruvalt ka ehitamiseks. Sellise tempo juures saavad kõik osapooled mõistlikult koostööd teha. Samuti saab kõigi osade kvaliteet tagatud.
    - Pikal ehitusprotsessil on tüüplahenduste kiirehitamise kõrval ka eelis. Pikk ehitamisprotsess võimaldab materjalidel keskkonnas kohaneda, et vältida hilisemaid materjalimahu kahanemisi, mis võivad kaasa tuua tõsiseid tagajärgi.
    Hind
    - Eritellimusel valmivate hoonete hinnavahemik on väga lai. Keskmiselt jääb hind 300 000 - 400 000 euro vahele.
    Eksiarvamus
    - Arvatakse, et arhitektiga koostöö on väga kallis. Arhitekti töö muidugi maksab. Seeriatoote puhul saab projekti hinna suhte valmistootesse viia oluliselt madalamaks, kui see on eritellimuse puhul. Siiski ei hõlma arhitekti töö ainult kallite ehituslahenduste loomist. Arhitektilt tellides saab luua ka väga odava ehituseelarve juures väärtusliku, keskkonna ja kasutajatega hästi haakuva maja. Sellisel puhul tuleb proportsionaalselt oluliselt rohkem maksta intellektuaalse töö eest, mis võimaldab hiljem olulist kokkuhoidu füüsilise töö ning materjalide arvelt.
    Allikas: Rein Murula, Rein Murula Ahritektuuribüroo;  Henri Enniste, Seve Ehitus; Gert Kiilaspä, Baltichouse Production; Toomas Tammis, Allianss Arhitektid
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.