• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ekspordilaenul veel kasvuruumi

  KredExi sel nädalal turule tulnud ekspordilaen on ettevõtjate hinnangul küll hädavajalik, ent vajab veel arendamist.

  "Sellisel kujul, nagu nad seda täna pakuvad, ei näe ma veel, kuidas seda kasutada," nentis Hekotek ASi juhatuse esimees Heiki Einpaul. Selleks, et süsteem toimiks ettevõtjasõbralikult ning tõesti riske maandavalt, tuleks tema sõnul sinna veel panustada.
  Einpaul rääkis, et KredEx on ellu kutsutud riskide võtmiseks, ent teisalt teevad otsuseid riigi esindajad, ametnikud, kelle jaoks on soodsam riski mitte võtta. "See on tüüpiline seis - pank tahab laenu anda sellele, kellel laenu vaja ei ole. KredExiga on sama lugu, ta püüab süsteeme selliselt välja töötada, et võetav risk oleks minimaalne," nentis Einpaul. Tema hinnangul on ekspordilaen hädavajalik seetõttu, et mujal Euroopa riikides on see hüve tagatud ning kui Eesti ettevõtja seda kasutada ei saa, satubki ta ebavõrdsesse seisu.
  Samuti tõi ta välja kulukuse probleemi. Hinnamäärad on kujundatud vastavalt Euroopa tingimustele, ent kui teha äri Venemaal, kujunevad KredExi hinnad liiga kalliks. "Kellel on võimalik ja kes vastab KredExi tingimustele, saab teistsugustest kanalitest selle raha odavamalt kätte," nentis Einpaul.
  Filter ASi finantsjuht Rainer Erend on samuti arvamusel, et ekspordilaen on hädavajalik ja praegu Eestis sellele alternatiivi ei ole. "Pangad ei ole huvitatud võtma liisingusse tehinguid, kus otsene ärikontroll puudub. Ja kui me vaatame Eesti pankade, eelkõige suuremate pankade omanikestruktuuri, kus otsused tehakse ja missugused õigused on tütarfiliaalil Eestis, siis on näha, mispärast Eesti pangad ei taha eksporti eriti toetada," arutles Erend. "Mina ütlen küll, et see on väga hea toode, mis peab arenema step-by-step (samm-sammult - toim.)," hindas Erend.
  Oma toodangust 60% eksportiv Filter viib ka ise praegu koos KredExiga Valgevenes läbi projekti, kus kasutatakse ekpordilepinguga sarnast skeemi.
  Sel nädalal KredExi n-ö tootenimistusse jõudnud ekspordilaenu eesmärk on aidata rahastada ettevõtetel Eestis toodetud kaupade suuremahulisi tehinguid. Laenu abil saab ettevõte pakkuda välisostjatele pikemaajalist maksetähtaega ja rahastada välisostjale müüdavate kaupade tootmist.
  KredExi juhataja Andrus Treieri sõnul on pikaajalise krediidi saamine rahvusvahelisteks tehinguteks väga oluline. "Sageli on sobivate maksetingimuste pakkumine välismaises suures hankes osalemise eeltingimus. Üle maailma on kasutusel rahastamismudel, kus eksportiv riik korraldab finantseerimise teises riigis asuvale ostjale. Näiteks ostetakse eksportijalt tehase sisseseade ja seda tehingut finantseeritakse pikaajaliste laenudega eksportivast riigist. KredExi laen võimaldab Eesti ettevõtjatel pakkuda teiste riikide konkurentidega võrreldavaid tingimusi."
  Ekspordilaenu saab vähemalt kaheaastase maksetähtajaga eksporditehingute finantseerimiseks. Laenusumma on üldjuhul kuni 3 mln eurot välisostja kohta ning laenuperiood 2 kuni 10 aastat.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Keskerakonna valimisöine galerii: absoluutne enamus libises käest
Keskerakond oli südaöise seisuga absoluutset enamust Tallinna 79-liikmelises volikogus kaotamas, ehkki Mihhail Kõlvart tegi isikliku rekordi 27737 häälega.
Keskerakond oli südaöise seisuga absoluutset enamust Tallinna 79-liikmelises volikogus kaotamas, ehkki Mihhail Kõlvart tegi isikliku rekordi 27737 häälega.
Pika ajalooga veofirma lõpetab tegevuse: pojal keelasin transpordiärisse mineku ära
Aastakümneid transpordiäris tegutsenud ettevõtja Viido Laane otsustas oma firma Veopartner OÜ masinate mootorid seisma jätta ja äri kinni panna. „Sel tegevusel ei ole täna enam mingisugust mõistlikku mõtet,“ ütles ta.
Aastakümneid transpordiäris tegutsenud ettevõtja Viido Laane otsustas oma firma Veopartner OÜ masinate mootorid seisma jätta ja äri kinni panna. „Sel tegevusel ei ole täna enam mingisugust mõistlikku mõtet,“ ütles ta.