• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas liboriskandaal on alles jäämäe tipp?

  Ülemaailmse mastaabiga pankade pea kohale on kerkinud järjekordne paks pilv probleemidega. Kahtlustatakse, et pangad manipuleerivad suuremate kasumite nimel valuutaturgudega.

  USA, Euroopa ja Aasia regulaatorid uurivad, kas maailma suurimate pankade valuutakauplejad on teeninud kasu teiste klientide arvel, manipuleerides valuutaturu lähtehindadega. Sihikule on võetud sellised pangad nagu Goldman Sachs, Citigroup ja JPMorgan.
  Advokaatide sõnul võib uurimine raputada kogu valuutaturgu ja ulatuda Wall Streetist palju kaugemale.
  Selline kahtlus tuleb pankadele ebasobival ajal – asutuste maine on juba niigi kahjustada saanud, näiteks hüpoteek­võlakirjade skandaali ja Londoni pankadevahelise laenuintressiga (libor) manipuleerimise pärast.
  Pettustel suured mõõtmed. Advokaatide sõnul võib valuutakursside manipuleerimise skandaal kooruda lahti samamoodi kui liboriskandaal. Valuutaturu keskpunkt on London ja ööpäevane käive 5,3 triljonit dollarit. See on maailma suurim finantssüsteem. Kui nii suurel turul on tõesti manipuleeritud, tulevad karmid tagajärjed.
  Liboriskandaalis on tsiviilhagi pankade vastu juba alustatud. Ühte neist juhib Kirby McInerney LLP partner David Kovel. “Pankade mõju liborile on endiselt teadmata. Mõlemad turud on väga suured,” ütles Kovel.
  Side valuutavahetusega pea kõigil. Wake Foresti ülikooli professor Andrew Verstein nõustub Koveliga. Tema sõnul on ülemaailmne valuuta­süsteem lausa uimastava suurusega. “Igal suurel ettevõttel maailmas on side mõne pangaga, kes tegeleb valuutavahetusega,” ütles Verstein. “Kui tegutsetakse rahvusvaheliselt – olles kas turist või ettevõte – on valuutaturg üks osa sinu elust,” lisas ta.
  Seni pole ühtegi institutsiooni valuutaturu manipuleerimises süüdistatud. Barclays’ panga kohta levivad jutud, et kuus sealset kauplejat on juurdluse tõttu töölt kõrvaldatud, aga pank seda ei kommenteeri.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Hiina eemaldas Leedu oma tollisüsteemist
Leedu ettevõtjad ei saa oma kaupa Hiinas deklareerida, sest Hiina on Leedu oma tollisüsteemist alates detsembrist välja arvanud, kirjutab Dienas Bizness.
Leedu ettevõtjad ei saa oma kaupa Hiinas deklareerida, sest Hiina on Leedu oma tollisüsteemist alates detsembrist välja arvanud, kirjutab Dienas Bizness.