21. november 2013 kell 21:00

Kas liboriskandaal on alles jäämäe tipp?

Ülemaailmse mastaabiga pankade pea kohale on kerkinud järjekordne paks pilv probleemidega. Kahtlustatakse, et pangad manipuleerivad suuremate kasumite nimel valuutaturgudega.

USA, Euroopa ja Aasia regulaatorid uurivad, kas maailma suurimate pankade valuutakauplejad on teeninud kasu teiste klientide arvel, manipuleerides valuutaturu lähtehindadega. Sihikule on võetud sellised pangad nagu Goldman Sachs, Citigroup ja JPMorgan.

Advokaatide sõnul võib uurimine raputada kogu valuutaturgu ja ulatuda Wall Streetist palju kaugemale.

Selline kahtlus tuleb pankadele ebasobival ajal – asutuste maine on juba niigi kahjustada saanud, näiteks hüpoteek­võlakirjade skandaali ja Londoni pankadevahelise laenuintressiga (libor) manipuleerimise pärast.

Pettustel suured mõõtmed. Advokaatide sõnul võib valuutakursside manipuleerimise skandaal kooruda lahti samamoodi kui liboriskandaal. Valuutaturu keskpunkt on London ja ööpäevane käive 5,3 triljonit dollarit. See on maailma suurim finantssüsteem. Kui nii suurel turul on tõesti manipuleeritud, tulevad karmid tagajärjed.

Liboriskandaalis on tsiviilhagi pankade vastu juba alustatud. Ühte neist juhib Kirby McInerney LLP partner David Kovel. “Pankade mõju liborile on endiselt teadmata. Mõlemad turud on väga suured,” ütles Kovel.

Side valuutavahetusega pea kõigil. Wake Foresti ülikooli professor Andrew Verstein nõustub Koveliga. Tema sõnul on ülemaailmne valuuta­süsteem lausa uimastava suurusega. “Igal suurel ettevõttel maailmas on side mõne pangaga, kes tegeleb valuutavahetusega,” ütles Verstein. “Kui tegutsetakse rahvusvaheliselt – olles kas turist või ettevõte – on valuutaturg üks osa sinu elust,” lisas ta.

Seni pole ühtegi institutsiooni valuutaturu manipuleerimises süüdistatud. Barclays’ panga kohta levivad jutud, et kuus sealset kauplejat on juurdluse tõttu töölt kõrvaldatud, aga pank seda ei kommenteeri.

Hetkel kuum