Romet Kreek • 26. november 2013 kell 9:40

Bonnier leidis uue juhi

Resume.se andmeil pole meediafirma Bonnier uus juhatuse esimees Tomas Franzen ettevõtte esimene valik, kuid jäi juhi otsimisel radarile.

Viis aastat Comhemi juhtinuna on Franzenil tulnud teha palju raskeid valikuid. 1989. aastal liitus ta Nokia Dataga ja seejärel tegi kiiret karjääri IT-buumi ajal Au Systemsis. 2002. aastal asus ta telekommunikatsioonifirma Song Networksi tegevdirektoriks ja sai tuntuks kui säravate tulemustega karmikäelise puhastajana. Kaks aastat hiljem  võttis ta üle Eniro, mis eraldus Teliast. Eniros ostis ta kallilt Norra Yellow pagesi. Franzen algatas vana telefonikataloogiäri muutmise digiteenuste firmaks, kuid lahkus Enirost, enne kui see suundus pankrotti.

Comhemi juhatuse esimehena kasvatas ta käivet ja kasumit. Nüüd oodatakse, et ta palgataks taastama Bonnieride pinguldatud bilanssi, kus on tarvis nii tema kogemusi kui karmi kätt.

Järgmisel nõukogu istungil otsustatakse Tomas Franzeni kinnitamine uueks Bonnieri juhatuse esimeheks, teatas Bonnier.

"Oleme väga rahul Tomas Franzeni sissetoomisega, kellel on väga soliidne ja edukas taust juhatuse esimehena," ütles Bonnieri nõukogu esimees Carl-Johan Bonnier. "Ta on juhtinud katsumustega ettevõtteid, mis on sarnased Bonnieri kompaniide ees seisvatega – jaotamine, digitaliseerimine ja arusaamine väljakutsetest, mis seisnevad meedia tarbimise muudatustes. Olen veendunud, et tal on kõiik vajalik, et Bonnieri edukalt juhtida."

Tomas Franzenil on 20aastane kogemus nii börsiettevõtete kui mittebörsiettevõtete juhtimisel. Ta saab praeguse juhatuse esimehe Jonas Bonnieri mantlipärijaks, kui viimane uue aasta algul ametist lahkub.

Pärast 29. mai teadet Jonas Bonnieri kavast aasta lõpus kirjastuskontserni Bonnier AB tegevjuhi kohalt lahkuda, vallandusid Rootsi meedias kohe spekulatsioonid võimalikest troonipärijatest, kirjutas Äripäev toona.

Kontserni seest oli üks kõige tõenäolisemaid kandidaate Gunilla Herlitz, kes praegu vastutab News Swedeni eest, kuhu alla käivad päevalehed Expressen, Sydsvenska Dagbladet, Dagens Industri ja Dagens Nyheter. Viimases on ta ka tegevjuht.

Võimalike juhikandidaatidena kaaluti ka Bonnieri Growth Media juhti Ulrika Saxonit ja TV4 tegevjuhti Casten Almqvisti, kirjutas Dagens Industri.

Kontsernist väljastpoolt peeti uue tegevjuhi kandidaadiks Daniel Sachsi, kes praegu juhib investeerimisfirmat Proventus.

Suurimad probleemid, mis uus juht lahkuvalt Jonas Bonnierilt pärandiks saab, on kehv kasumlikkus kolmes tegevusvaldkonnas: teleteenus C More, MTV Soomes ning Bonnier Corporation USAs, mis osteti ajal, mil Jonas Bonnier oli tegevjuht ning mille juhtimise ta kontserni juhi kohalt lahkumise järel üle võtab.

Ajakiri Resumé, mis oli Jonas Bonnieri lahkumisest teadlik enne tänast uudise avalikustamist, kirjeldab tema ametiaega kui väga rasket perioodi. Mitmeid tema tehinguid on teravalt kritiseeritud, sh ajakirjade ostu USAs ning Rootsis Canal Plusi ostu (praeguse nimega C More). Mõlemad tehingud olid vahemikus 3-3,5 mld Rootsi krooni.

Bonnieri käive kahanes mullu 2%, 29,2 miljardile Rootsi kroonile. Kahjum pärast makse oli 365 miljonit krooni.

Hetkel kuum