4. detsember 2013 kell 21:00

Briti majandusega on toimunud ime

Võrreldes möödunud aastaga, on Suurbritannia majandusega toimunud ime. Paranenud pole mitte ainult eelarve defitsiit ega majanduskasv – oodatust tugevamaid tulemusi on näidanud mitu majandusnäitajat.

Suurbritannia eelarve defitsiit oli eelmisel aastal 82,1 miljardit naela ehk 5,2 protsenti SKTst. 2011–2012 ulatus Briti eelarve defitsiit 7,6 protsendini SKTst. See on märkimisväärne paranemine ning nüüd prognoosib Briti rahandusminister George Osborne, et riik peaks 2020. aastaks jõudma eelarve ülejääki.

George Osborne peab täna iga-aastase kõne, kus räägib Briti majandusest. Paljud ootavad kõnest seda, et ta tooks välja Briti majanduse selle aasta suurepärase taastumise. Tõenäoliselt kasutab Osborne Briti majanduse näidet ka oma kriitikute vaigistamiseks, kes on alates 2010. aastast, kui Osborne tutvustas oma defitsiidi vähendamise programmi, avalikult rahandusministri turmtule alla võtnud.

Säästukavale veel lõppu näha pole. Kuigi Briti majandusel on hakanud palju paremini minema, ei oodata Osborne’i defitsiidi vähendamise programmile leevendust. Endine Inglise Keskpanga rahapoliitika komitee liige Andrew Sentance ütles CNBC-le, et ootab Briti majanduse kohta häid uudiseid. “Ma arvan, et me näeme paremaid ­uudiseid majanduskasvu kohta,” ütles Sentance.

Mõned olulised asjad Osborne’i kõnes on seotud järgnevate aastate plaaniga energia, maksude, kulutuste ja eluasemeturuga. Sentance’i sõnul  võib Osborne rääkida tugevamast majanduskasvust, kuid ta peaks olema ettevaatlik, kuna eelarve ülejäägi eesmärgi saavutamiseni on veel pikk tee minna.

Tähtsamatest näitajatest on sel nädalal Briti majanduse kohta avaldatud novembri tootmise indeks, mis tõusis võrreldes oktoobriga 56,5 punktilt 58,4 punktile ning ületas analüütikute 56,1punktilist prognoosi. Novembri ehitusindeks tõusis 59,4 punktilt 62,6 punktile, ületades analüütikute 59punktilist prognoosi. Briti majandus kasvas kolmandas kvartalis võrreldes möödunud aastaga 1,5%.

Hetkel kuum