• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hiigeltehing Austraaliaga

  Eesti ettevõte Synergy International ostis Austraalia kahjumis börsifirmalt Ceramic Fuel Cells 20 miljoni euro eest kütuseelemente. Eesti firma tellimusele reageeris aktsia 28. novembril 47% hinnatõusuga ühe päeva jooksul.

  “Seadmete perspektiivi poolest on see alles esimene samm tegutsemiseks, plaanid on oluliselt suuremad,” märkis Tameo Grupp OÜ üks omanikest Urmas Tsirel. Eesti üks suuremaid elektri­materjalide hulgimüügifirmasid Tameo on Synergy Internationali üks osanikest.
  Tsirel rääkis, et tehingule eelnes pool aastat tööd. Seadmeid hakatakse müüma Eestis, Lätis, Leedus, Soomes, Rootsis ja Norras.
  See, et ligi 260 miljoni Austraalia dollari suuruse lepingu teine pool on kahjumis ettevõte, T­sirelit muretsema ei pane. Tema sõnul on nende ostetud seadet välja töötatud 20 aastat, aga turule toodi see alles poolteist aastat tagasi. Tsirel rõhutas, et seadme perspektiiv on tugev.
  Esimesed sada seadet jõuavad siia aasta algul. Eesti hulgimüügifirma Synergy International ostab Mel­bournis asuvalt kütuseelementide tehnoloogia ettevõttelt  Ceramic Fuel Cells järgneva kahe aasta jooksul vähemalt tuhat BlueGEN ­m-CHIPi seadet, mis toodavad gaasist elektrit. Esimesed sada seadet jõuavad Eestisse järgmise aasta esimeses kvartalis.
  Lepinguga nimetas Ceramic Fuel Cells Eesti firma oma ainuõiguslikuks turustamispartneriks Baltimaades ja Skandinaavias. Seadmete hulgimüügiga tegeleb Synergy Internationali osanik ja partner Tameo Grupp.
  Austraalia firma jääb sõlmitud lepinguga rahule. Ceramic Fuel Cellsi Saksamaa tegevjuht Frank Obernitz kinnitas börsiteates, et on väga rahul, et partner Baltimaades ja Skandinaavias on paljutõotav Synergy International. “Meile avaldas eriti muljet nende väljakujunenud võrgustik suurtes tööstustes ja suhtlus huvirühmadega,” märkis Obernitz.
  Ka Ceramic Fuel Cellsi tegevjuht Bob Kennett oli eestlaste suure tellimusega väga rahul. “Sõlmitud take-or-pay (võta või maksa – toim) leping võimaldab meil oluliselt tugevdada oma käibekapitali positsiooni, et turunõuetele vastata,” märkis Kennett börsiteate vahendusel. Ta lisas, et ootab koostööd Synergy Internationaliga ning usub, et see kujuneb edukaks.
  Väga huvitav Austraalia ettevõte
  Romet Kreek, Äripäeva börsianalüütik Ceramic Fuel Cells on üks äraütlemata huvitav Austraalia kompanii, millel paistavad aktsiad paremini kaubaks minevat kui tooted. Vähemalt seni. Ettevõttel kulus tükk ­aega, et arendada ja valmistada keraamilise kütuseelemendi tehnoloogia.Börsil on aktsia juba 2004. aastast. Ceramic Fuel Cellsil on hämmastav jätkusuutlik võime kahjumit teenida. Alates 2001. aastast  ei ole ettevõte suutnud veel ühelgi aastal kasumit teenida.Ettevõtte käive ei ole ka teab mis suur – viimasel majandusaastal 4,3 miljonit Austraalia dollarit, mida on vähevõitu, võrreldes 19,8miljonilise puhas­kahjumiga.
  Paneb investorite ­kannatuse proovile. Ettevõttel peavad ­ikka olema kannatlikud investorid, kes nii palju kahjumiaastaid välja kannatavad. Aktsia on noteeritud Austraalia börsil ja kaubeldav ka Londoni alternatiivturul AIM.Aktsia oli kõrgeimal tasemel 2007. aastal, makstes isegi 1,18 Austraalia dollarit. Sellest on järel vaid riismed. Esmaspäeval maksis aktsia 0,042 Austraalia dollarit.Investori seisukohast sarnaneb aktsia rohkem lotopiletiga, tegemist on millegi õnneloosilaadsega – kas ettevõte muutub kasumlikuks ja seetõttu aktsia hind tõuseb või mitte. Olukord võiks oluliselt muutuda, kui ettevõte jõuaks kasumisse. Selleks on ilmselt tarvis oluliselt suuremat käivet, selleks oli kahtlemata Eesti ettevõtte tellimus positiivne muutus.Sellele Eesti tellimusele  reageeris aktsia 28. novembril 47,1% ühepäevase aktsia hinna tõusuga 0,05 Austraalia dollarile.Ettevõtte turuväärtus on 67 miljonit Austraalia dollarit.
   
   Mis on mis
  Ceramic Fuel Cells Limited
  Austraalia kütteelementide tehnoloogia ettevõte.Asutatud 1992.Toodab BlueGeni seadmeid, mis muudavad gaasi elektriks.
  Tameo Grupp OÜ
  Üks suuremaid elektri­materjalide hulgimüüjaid Eestis tütarfirma Tameo MT OÜ kaudu.Asutatud: 1997, Tameo MT OÜ aastal 1993.Omanikud: 50,93% Urmas Tsirel, 19% Urmase isa Mati Tsirel, 14,89% ema ­Ludmilla TsirelEsindused Tallinnas, Tartus ja Pärnus. Riias tegutseb sidusfirma Tameo EG SIA ja Leedus Klaipedas Tameo UAB.
  Synergy International OÜ
  Asutatud selle aasta septembris, et alustada koostööd Austraalia firmaga Ceramic Fuel Cells.Osanikud: Synergy Consulting Group OÜ, Tameo Grupp OÜ, 24TEN OÜ, Wisewater International OÜ.
   
  Mis osteti
  BlueGEN m-CHIP
  Gaasiga töötav elektrigeneraator.Saab kasutada kodude ja väiksemate firmade kütmiseks.Elektri tootmisel tekkivat soojust saab kasutada ka vee soojendamiseks.
   
  Kommentaar
  Tegu on väga värske teemaga
  Andres Allikmäe, Harju Elekter AS juhatuse esimeesMa ei ole selle tehinguga kursis, aga kahtlemata see on suur tehing. Küsimus on selles, kas ja kuidas neid seadmeid rakendatakse ja kas need on parim valik.See on isegi maailma mõttes küllaltki värske teema.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Meta jääb vähemalt Nasdaqil esialgu Facebookiks edasi
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Põllumajandustootjate TOP: olukord on pinev, aga samas ka põnev
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Digi-Eesti lööb Dubai Expol laineid burgeriga
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.