Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hiigeltehing Austraaliaga

  Eesti ettevõte Synergy International ostis Austraalia kahjumis börsifirmalt Ceramic Fuel Cells 20 miljoni euro eest kütuseelemente. Eesti firma tellimusele reageeris aktsia 28. novembril 47% hinnatõusuga ühe päeva jooksul.

  “Seadmete perspektiivi poolest on see alles esimene samm tegutsemiseks, plaanid on oluliselt suuremad,” märkis Tameo Grupp OÜ üks omanikest Urmas Tsirel. Eesti üks suuremaid elektri­materjalide hulgimüügifirmasid Tameo on Synergy Internationali üks osanikest.
  Tsirel rääkis, et tehingule eelnes pool aastat tööd. Seadmeid hakatakse müüma Eestis, Lätis, Leedus, Soomes, Rootsis ja Norras.
  See, et ligi 260 miljoni Austraalia dollari suuruse lepingu teine pool on kahjumis ettevõte, T­sirelit muretsema ei pane. Tema sõnul on nende ostetud seadet välja töötatud 20 aastat, aga turule toodi see alles poolteist aastat tagasi. Tsirel rõhutas, et seadme perspektiiv on tugev.
  Esimesed sada seadet jõuavad siia aasta algul. Eesti hulgimüügifirma Synergy International ostab Mel­bournis asuvalt kütuseelementide tehnoloogia ettevõttelt  Ceramic Fuel Cells järgneva kahe aasta jooksul vähemalt tuhat BlueGEN ­m-CHIPi seadet, mis toodavad gaasist elektrit. Esimesed sada seadet jõuavad Eestisse järgmise aasta esimeses kvartalis.
  Lepinguga nimetas Ceramic Fuel Cells Eesti firma oma ainuõiguslikuks turustamispartneriks Baltimaades ja Skandinaavias. Seadmete hulgimüügiga tegeleb Synergy Internationali osanik ja partner Tameo Grupp.
  Austraalia firma jääb sõlmitud lepinguga rahule. Ceramic Fuel Cellsi Saksamaa tegevjuht Frank Obernitz kinnitas börsiteates, et on väga rahul, et partner Baltimaades ja Skandinaavias on paljutõotav Synergy International. “Meile avaldas eriti muljet nende väljakujunenud võrgustik suurtes tööstustes ja suhtlus huvirühmadega,” märkis Obernitz.
  Ka Ceramic Fuel Cellsi tegevjuht Bob Kennett oli eestlaste suure tellimusega väga rahul. “Sõlmitud take-or-pay (võta või maksa – toim) leping võimaldab meil oluliselt tugevdada oma käibekapitali positsiooni, et turunõuetele vastata,” märkis Kennett börsiteate vahendusel. Ta lisas, et ootab koostööd Synergy Internationaliga ning usub, et see kujuneb edukaks.
  Väga huvitav Austraalia ettevõte
  Romet Kreek, Äripäeva börsianalüütik Ceramic Fuel Cells on üks äraütlemata huvitav Austraalia kompanii, millel paistavad aktsiad paremini kaubaks minevat kui tooted. Vähemalt seni. Ettevõttel kulus tükk ­aega, et arendada ja valmistada keraamilise kütuseelemendi tehnoloogia.Börsil on aktsia juba 2004. aastast. Ceramic Fuel Cellsil on hämmastav jätkusuutlik võime kahjumit teenida. Alates 2001. aastast  ei ole ettevõte suutnud veel ühelgi aastal kasumit teenida.Ettevõtte käive ei ole ka teab mis suur – viimasel majandusaastal 4,3 miljonit Austraalia dollarit, mida on vähevõitu, võrreldes 19,8miljonilise puhas­kahjumiga.
  Paneb investorite ­kannatuse proovile. Ettevõttel peavad ­ikka olema kannatlikud investorid, kes nii palju kahjumiaastaid välja kannatavad. Aktsia on noteeritud Austraalia börsil ja kaubeldav ka Londoni alternatiivturul AIM.Aktsia oli kõrgeimal tasemel 2007. aastal, makstes isegi 1,18 Austraalia dollarit. Sellest on järel vaid riismed. Esmaspäeval maksis aktsia 0,042 Austraalia dollarit.Investori seisukohast sarnaneb aktsia rohkem lotopiletiga, tegemist on millegi õnneloosilaadsega – kas ettevõte muutub kasumlikuks ja seetõttu aktsia hind tõuseb või mitte. Olukord võiks oluliselt muutuda, kui ettevõte jõuaks kasumisse. Selleks on ilmselt tarvis oluliselt suuremat käivet, selleks oli kahtlemata Eesti ettevõtte tellimus positiivne muutus.Sellele Eesti tellimusele  reageeris aktsia 28. novembril 47,1% ühepäevase aktsia hinna tõusuga 0,05 Austraalia dollarile.Ettevõtte turuväärtus on 67 miljonit Austraalia dollarit.
   
   Mis on mis
  Ceramic Fuel Cells Limited
  Austraalia kütteelementide tehnoloogia ettevõte.Asutatud 1992.Toodab BlueGeni seadmeid, mis muudavad gaasi elektriks.
  Tameo Grupp OÜ
  Üks suuremaid elektri­materjalide hulgimüüjaid Eestis tütarfirma Tameo MT OÜ kaudu.Asutatud: 1997, Tameo MT OÜ aastal 1993.Omanikud: 50,93% Urmas Tsirel, 19% Urmase isa Mati Tsirel, 14,89% ema ­Ludmilla TsirelEsindused Tallinnas, Tartus ja Pärnus. Riias tegutseb sidusfirma Tameo EG SIA ja Leedus Klaipedas Tameo UAB.
  Synergy International OÜ
  Asutatud selle aasta septembris, et alustada koostööd Austraalia firmaga Ceramic Fuel Cells.Osanikud: Synergy Consulting Group OÜ, Tameo Grupp OÜ, 24TEN OÜ, Wisewater International OÜ.
   
  Mis osteti
  BlueGEN m-CHIP
  Gaasiga töötav elektrigeneraator.Saab kasutada kodude ja väiksemate firmade kütmiseks.Elektri tootmisel tekkivat soojust saab kasutada ka vee soojendamiseks.
   
  Kommentaar
  Tegu on väga värske teemaga
  Andres Allikmäe, Harju Elekter AS juhatuse esimeesMa ei ole selle tehinguga kursis, aga kahtlemata see on suur tehing. Küsimus on selles, kas ja kuidas neid seadmeid rakendatakse ja kas need on parim valik.See on isegi maailma mõttes küllaltki värske teema.
 • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.