Soome riik müüs Sampo aktsiaid

Sirje Rank 26. veebruar 2014, 17:02

Soome riiklik valdusfirma Solidium, kuhu on koondatud Soome riigile kuuluvad osalused erinevates ettevõtetes, oli sel nädalal sunnitud müüma Sampo aktsiaid, mis on Soome riigile olnud tulusaks rahaveskiks.

Solidium pidi küll olema iseseisev valdusfirma, mis professionaalsel ja parimal moel börsifirmades Soome riigi aktsiaosaluste üle valitseb, kuid nii ei läinud see mitte, kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri. Poliitikud segavad vahele.

Nii investeeris Solidium suured summad suurte probleemidega kaevandusfirmasse Talvivaara, mis vaakus pankroti veerel ja on nüüd saneerimisel. Solidiumile kuuluvad 17% aktsiatest pole hetkel suuremat väärt, kirjutab leht. Hätta sattus ka teine firma, kus Solidiumil on osalus - terasetootja Outokumpu, mille emissioonis osalemine nõudis samuti kopsaka summa. Kõigele sellele lisaks nõuab eelarvedefitsiidi ja kasvava võlakoormaga maadlev Soome riik riigifirmadest suuri dividende - aastas kokku 800 miljonit eurot.

Need kehvad investeeringud ja riigi rahanälg ongi põhjuseks, miks Solidium teisipäeval Soome riigi osalust tulusas rahaveskis vähendas, müües 12,6 miljonit Sampo aktsiat. Müügi tulemusel kahanes Soome riigi osa Sampos varasemalt 14,2 protsendilt 11,9 protsendile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    26. February 2014, 17:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing