Sõnajalgadel enam kui sajas riigis patent

Indrek Kald 17. märts 2014, 10:36

Andres ja Oleg Sõnajalg patenteerisid oma leiutatud tuulegeneraatori enam kui sajas riigis.

Maailmas on Andres Sõnajala sõnul 140 riiki, kus vähemal või suuremal määral tuuleenergiat kasutatakse ja neist enam kui sajas on vendade loodud tehniline lahendus patenteeritud Sõnajalgade firma nimele.

"Meeldiv üllatus oli meile see, et eelmisel nädalal jõudis kohale ka Hiina patent. On ju üldteada, et hiinlased püüavad aktiivselt kopeerida, aga nüüd on selge, et Hiinas ei asuta sellist asja kopeerima," märkis ta Meie Maale.

Sõnajala sõnul nad oma patenteeritud tuulikuid üle maailma müüma ei kipu, vaid leiutasid selleks, et ise elektrit toota.

Esialgsete arvutuste kohaselt on nende Sõrve püstitatud Baltimaade suurim tuulegeneraator Eleon 3M116 võimeline aastas tootma 12 miljonit kilovatt-tundi elektrienergiat.

"See teistest kuus korda võimsam tuulik töötab vaiksemalt, on kuulda üksnes tiibade kohinat, mis sõltub tuule suunast ja kiirusest ning on reguleeritav parameeter. Kui vaja, võib seda õhtusel või öisel ajal veelgi vähendada," selgitas Sõnajalg.

Sõrve tuulik on veel testimise perioodis, ent on juba mitu nädalat elektrit tootnud. "Kuigi selle tuuliku maksimumvõimsus võiks olla rohkem kui kolm megavatti, oleme selle piiranud nominaalvõimsusega. Küll aga üllatab meid see, kui nõrga tuulega ta jõuab selle kolme megavatini ja kui palju ta toodab elektrit, kui tuult on vähe. Suurem osa tuuleenergiast tuleb mitte täistuule päevadest, vaid mõõduka tuulega," rääkis Andres Sõnajalg.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    19. March 2014, 08:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing