Sirje Rank • 20. märts 2014 kell 8:15

ELi pangandusliidu teine sammas saab paika

Kuusteist tundi kestnud maratonkõnelused Euroopa Parlamendi ja liikmesriikide vahel päädisid täna hommikul kell seitse kokkuleppega pangandusliidu kriisilahendusmehhanismi osas, mis ajalehe Financial Times andmeil püsib suuresti Saksamaa maha joonitud piiride raames.

Detaile pole veel avalikustatud, kuna parlamendi läbirääkijad palusid mõned tunnid lisaaega, et saavutatud kokkulepe ka parlamendi fraktsioonidega kinnitada.

Parlament oli väga kriitiline üheltpoolt kriisilahendusmehhanismi keerukuse üle, kus liikmesriikidele jäi suur sekkumise õigus, ning teisalt selle üle, et kriisilahendusfondis säilis ühtse fondi asemel pikaks ajaks endiselt liikmesriigipõhine jaotus. Pangandusliidu eesmärk on aga just panganduse probleemide ja riikide maksevõime vahele vahe sisse teha.

Kui täna hommikul valminud kokkulepe jääb jõusse, on parlamendil piisavalt aega, et see enne maikuu lõpus toimuvaid europarlamendi valimisi vastu võtta.

"Tervitan kokkulepet ühtse kriisihaldusmehhanismi osas," ütles Euroopa Ülemkogu president Herman Van Rompuy Twitteri vahendusel. "Ülioluline samm pangandusliidu valmis saamiseks. Ülioluline kriisi ületamiseks."

Ilma kriisilahendusmehhanismita oleks sügisel jõustuv ühtne pangandusjärelevalve hambutu ning keeruline läbi viia ka sellele eelnevat pankade tervisekontrolli.

Hetkel kuum