Sirje Rank • 15. aprill 2014 kell 12:49

Europarlament kinnitas pangandusreeglid

Euroopa Parlament kiitis täna oma viimasel täiskogu istungil enne maikuu lõpus toimuvaid valimisi heaks elnõude paketi, mille eesmärgiks on tagada, et maksumaksjad ei peaks enam vastutama esimeses järjekorras, kui pangad raskustesse satuvad.

"EL paneb paika ühed selgeimad ja rangeimad reeglid maailmas selle kohta, kes panga kokkukukkumise korral vastutust kannab," ütles Euroopa Komisjoni siseturuvolinik Michel Barnier agentuuri Bloomberg vahendusel. "Meie juhtprintsiip on kaitsta maksumaksjaid ja täita hoiustajatele riikliku garantiisüsteemiga antud lubadused."

Sügisest 2008 - mil USA investeerimispanga Lehman Brothers krahh saatis šokilaine üle kogu maailma finantsturgude - kuni aastani 2012 on ELi valitsused panku toetanud 592 miljardi euroga, näitavad Euroopa Komisjoni arvutused.

Pangaprobleemide lahendamine on riigiti olnud väga erinev - kui Hollandis otsustati SNS Reaal NV mullu riigistada, ilma et kindlustamata kreeditorid kahju oleklsid kandnud, siis Küprosel taheti alguses pangapropbleemide katteks võtta ka väikehoiustajate raha.

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble on öelnud, et uued reeglid on parim instrument, millega tagada, et arve maksab majandusharu ise ja mitte maksumaksja.

Lisaks pankade maksevõime taastamise reeglitele kinnitas parlament ka kriisihaldusmehhanismi loomise koos 55 mld euro suuruse fondiga, mis koguneb pankade maksetest kaheksa aasta jooksul. Tegemist on euroalal loomisel oleva ühtse pangandusjärelevalve teise sambaga.

"Ühtne kriisihaldusmehhanism on toimiva pangandusliidu üks alustala," ütles Euroopa Parlamendi president Martin Schulz. "Nüüdsest ei maksa pankade kahjusid süstemaatliselt enam kinni maksumaksjad."

Hetkel kuum