24. aprill 2014 kell 20:18

Börs: Apple vedas Nasdaqi

Apple aitas täna oma tugeva tõusuga turge vedada ning üsnagi heitlikul päeval viia Standard & Poor's 500 indeks uue rekordini lähemale.

Apple tuli eile pärast börsipäeva lõppu lisaks majandustulemustele hulganisti uudistega välja. Firma kasum ja käive olid ootustest paremad ning iPhone müüdi kaugelt enam kui analüütikud prognoosisid.

Lisaks teatas õunafirma, et viib juunis läbi aktsia splitti 7-1, mille käigus aktsionärid saavad iga omatud aktsia eest kuus aktsiat juurde. Lisaks suurendas Apple aktsiate tagasiostuprogrammi 30 miljardi dollari võrra ning tõstis kvartaalset dividendi 8%.

Selle kõige tulemusel rallis Apple'i aktsia Nasdaqil 8,20%, tõustes 567,77 dollarini. See pühkis minema ka selle aasta kaotuse ning nüüd on aktsia aasta algusest 1,2% plussis.

Tulemuste laviin on täielikult börsid enda alla matnud. Teised peamised tegijad olid Facebook, kelle käive ja kasum tegid muljetavaldava hüppe, kuigi FB lühendiga aktsia kaotas ligi pool protsenti täna. Caterpillar näitas oodatust paremat kasumit ja käivet, mis aitas aktsial rallida 1,8%. General Motors teatas üllatuslikult kasumist, kuid ootustele alla jäänud käive ning tulevased kulud seoses autode tagasikutsumistega ei lasknud aktsial täna kaua rohelises olla.

Pärast tänast börsipäeva on järg Microsofti ja Starbucksi käes. Maailma suurimalt tarkvaratootjalt oodatakse 20,39 miljardi dollarilise käibe juures korrigeeritud kasumiks 63 senti aktsia kohta.

Kuigi tulemused on olnud head, siis investorid tunnetavad ilmselt veidi paisunud hindu ja ilmselgelt võetakse kasumeid vähemalt osaliselt välja. Tänane nulli ümber liikumine, kuid lõpuks plussis lõpetamine aitas S&P 500 veelgi lähemale oma 2. aprillil saavutatud rekordile, kui indeks sulgus 1890,9 punktil.

S&P 500-s ja Nasdaqis suurimat kaalu omav Apple aitas esimese tänasega 0,17% plussi ja indeks sulgus 1878,61 punkti peal. Nasdaq kerkis 0,52% ja läks õhtule 4148,34 punktil. Dow Jonesi tööstuskeskmine sulgus täpselt seal kus eilegi ehk 16 501,65 punkti peal.

Kulla juunikuise tellimuse futuuri hind kallines tänasega 0,63% ja maksis 1292,80 dollarit untsist. Barrel naftat kallines 0,51%, makstes 101,95 dollarit. Euro suutis dollari vastu täna kallineda 0,08%, tõustes 1,3829 dollarini.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum