Romet Kreek • 25. aprill 2014 kell 6:50

SEB muretseb Balti riikide pärast

Rootsi pangagrupp SEB teatas, et Ukraina sündmused on muutnud ärikeskkonna ettevaatlikumaks, vahendab Reuters.

Panga I kvartali ärikasum kasvas oodatust rohkem tugevama puhasintressitulu tõttu, kuid pank hoiatas võimalike Ukraina probleemide kõrvalefektide eest.

SEB juhatuse esinaine Annika Falkengren muretses, kuidas asjad laabuvad Baltikumis, kus SEB on suurimate turuosaliste seas, seoses Venemaa ja Ukraina konfliktiga.

„Kasvavad geopoliitilised riskid seoses hirmutavate sündmustega Ukrainas võivad avaldada mõju kaubavoogudele ja viia tulikus ettevaatlikuma ärimeelestatuseni, iseäranis Baltikumis,“ ütles ta.

Samas laenumahud Baltikumis kasvas 101 miljardile Rootis kroonile. Seejuures kasv tuli eelkõige Eestist, kuna Lätis ja Leedus vähenes laenumaht. Baltikumis kasvasid hoiused 77 miljardile Rootsi kroonile.

Grupi laenumaht ettevõtteklientidele kasvas 35 miljardi Rootsi krooni ja kodumajapidamsitele 26 miljardi Rootsi krooni võrra. Ettevõtete hoiused vähenesid 31 miljardi Rootsi krooni võrra, kuid kodumajapidamiste omad kasvasid 21 miljardi võrra.

SEB ärikasum kasvas aastaga 31%, 4,9 miljardile Rootsi kroonile, ületades Reutersi poolt küsitletud analüütikute 4,7 miljardi Rootsi kroonist ootust. Panga puhaskasumiks kujunes 3,884 miljardit Rootsi krooni.

 

Rootsi pangagrupi puhasintressitulu kasvas aastaga 8%, 4,8 miljardile Rootsi kroonile. Puhas teenustasutulu kasvas 15%, 3,7 miljardile Rootsi kroonile. Finantsnetotulu kasvas 13%, 1,1 miljardile SEKile. Ärikasum kasvas kõigis viies üksuses, sealhulgas ka Baltikumis, kus selleks kujunes 360 miljonit Rootsi krooni. Eestis kasvas aastaga 10%, 187 mln Rootsi kroonile ehk eurodes kasvas Eesti üksuste kasum 5%, 21 mln eurole.

Hetkel kuum