Romet Kreek • 20. mai 2014 kell 11:02

Sakslased ei taha kuuldagi sõjalistest missioonidest

Neli sakslast viiest soovib, et Saksa sõjavägi osaleks vähemates sõjalistes missioonides ning tagasitõmbumise ühe põhjusena tuuakse riigi lähiajalugu.

Saksamaa president, kaitseminister ja välisminister lubasid aasta algul riigi prominentsemat osalemist välis- ja julgeolekurollides, deklareerides, et Saksamaa ei saa enam pealt vaadata, vahendab Reuters. Seda sõnumit tervitasid liitlased, kellele tähendab see kulude jagamist rahvusvahelistel missioonidel.

Sihtasutuse Korber läbiviidud 1000 inimese küsitlus näitas aga, et 82% sakslastest soovib näha vähem Bundeswehri sõjalisi missioone. Ligi 2/3 küsitletutest leidis, et Saksamaal on endalgi piisavalt probleeme, millega tegelda. Ligi pooled vastanutest pakkusid tagasi tõmbumise põhjusena Saksamaa ajalugu.

Praegu on välismissioonidel umbes 4700 Saksa sõjaväelast. Enamus neist on Afganistanis, kuid 2013. aastal lisandusid Senegali, Mali ja Türgi missioon. Lisaks ühinevad Saksa väed teiste Euroopa jõududega Kesk-Aafrika Vabariigis. 

Hetkel kuum