Indrek Kald • 11. juuni 2014 kell 14:55

Savisaar vihjas tasuta prügiveole

Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul võib linn kaaluda prügiveo muutmist tasuta teenuseks.

"Veel on vara öelda, kas munitsipaalprügila toob tulevikus kaasa ka tallinlastele tasuta prügiveo. Üks oluline eeldus selleks saab aga kindlasti täidetud," kommenteeris Savisaar Veolialt ASi Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus aktsiate tänast ostu.

"Poleks ju ka tasuta ühistransport Tallinnas täna mõeldav, juhul kui me oleksime järele andnud parempoolsete permanentsele survele ja bussid-trollid-trammid koos saba ja sarvedega ära müünud. Linn on ühistranspordi alal näidanud, et on hea peremees. Ma usun, et me tõestame seda sama ka prügimajanduses," lisas ta pressiteates.

Linna otsus võtta prügila aktsiad sajaprotsendiliselt kontrolli alla on linnapea sõnul Eesti munitsipaaltasandil revolutsiooniline. "Seni on meil avalik omand liikunud ainult ühes suunas – ikka riigilt või omavalitsuselt erakätesse," märkis Savisaar.

"Olen kindel, et keskerakondlik Tallinn teab ja oskab prügilat linnakodanike huvides senisest tõhusamalt majandada. Prügila munitsipaliseerimine on pikk samm normaalse olukorra taastamiseks, kus avalik võim kontrollib inimestele elutähtsate ja monopoolsusele kalduvate teenuste osutamist," selgitas ta.

Linnapea sõnul annab prügila aktsiate omandamine inimestele kvaliteetsema ja odavama teenuse ning teisalt näitab see teistele Eesti prügilatele, et ka prügilat on võimalik hästi ja odavamalt majandada. Kolmandaks võidab Tallinna prügila sellest, kui saab ühe selge, kindla ja konkreetse omaniku, lisas Savisaar.

"Prügimajanduse valdkond on omavalitsuse jaoks strateegiline ja me ei saa lubada lühiajaliste huvide maksvusele pääsemist selles osas. Tallinn mõtleb prügimajanduse küsimustes strateegiliselt ja mõtleb kaugele ette," märkis ta.

Täna allkirjastasid linnapea Edgar Savisaar ja Veolia Umweltservice Beteiligungsverwaltungs GmbH esindaja Robin Pattison Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskuse aktsiate ostu-müügilepingu.

Vastavalt linnavolikogu 29. mai otsusele omandas linn täiendavalt jäätmete taaskasutuskeskuse 2600 aktsiat, suurendades seeläbi Tallinna osalust aktsiaseltsis 35%-lt 100%ni. Tallinn maksis Veoliale osaluse eest 1,6 miljonit eurot.

Hetkel kuum