Kaisa Gabral • 3. juuli 2014 kell 14:15

Taavi Kotka: e-kodakondsus edendab majandust

Riik saab eksisteerida ka n-ö pilvepiirilt ning tänu erinevatele andmebaasidele pilves ja ka e-kodakondsusele saaks Eesti majandust elavdada, ütles majandusministeeriumi IT asekantsler Taavi Kotka.

„Kõigi ettevõtete eesmärk on hetkel vabaneda paberist, ka valitsused mõtlevad paberist loobumisele. Paber on eelmisest sajandist. Aga, mis saab siis, kui kõik on digitaalne?” rääkis Kotka EASi seminaril. Ta märkis, et sel juhul kerkivad esile turvalisuse probleemid.

Kotka sõnul on Eestil viimaste südmuste valguses olnud olukord, et valitsus ei suuda ühtäkki konrollida andmete registreeringuid. “Sellega tuleb veel tööd teha. Me peame liikume dataga üle piiride. Me juba teemegi seda mitmeid aastaid,” rääkis Kotka, kelle hinnangul võiks luua piiriülese andmete andmebaasi, millel oleks erinevaid pilve-keskuseid.

Kui Eesti riigil oleks selline süsteem, kus valitsus oleks digitaliseeritud, siis saaks meie valitsus tööd teha olenemata asukohast. Kõik saaksid Kotka sõnul nii tegutseda.

“Selline lahendus võimaldab riigi n-ö oma territooriumist eraldada. Sa käitud nagu eesti kodanik, kuigi sa elad Silicon Valleys või mujal,” rääkis Kotka.

Kui riik tegutseb n-ö pilve peal, siis saab ta sealt pakkuda ka üle kogu maailma erinevaid teenuseid, see jällegi elavdaks Kotka hinnangul ka majandust. Sest klientide ja kodanike arvu kasvatades saab kasvatada ka majandust.

“Inimesed, kes siin ei ela, aga tahaksid, saaksid e-kodakondsuse kaudu olla Eestiga seotud. See looks võimalusi ka ettevõtluse arenemisele, majanduskeskkonna arendustele,” lisas Kotka.

Hetkel kuum