Ken Rohelaan • 10. juuli 2014 kell 15:14

Kraanavabrik tunnetas Vene ekspordi langust

Mais kahanes Eesti Kraanavabriku kaupade saatmine Venemaale 37% võrreldes eelmise aasta sama kuuga, ütles ettevõtte tegevdirektor Jaanus Uussalu.

Uussalu sõnul tunnetas masinaehitusfirma ekspordi langust kõige rohkem just Venemaa suunal. " Kuna masinaehituses on tellimuste täitmise periood pikem tavakaupadega võrreldes, siis üks peamisi põhjuseid oli kindlasti Vene rubla vahepealne drastiline langus euro suhtes, mis muutis sealse tarbija jaoks meie kaupade ja toodete hinnad oluliselt kallimaks ja ühtlasi vähem konkurentsivõimelisemaks," ütles Uussalu.

Kraanavabriku teatel ei soodusta ka praegu veel nõrk rubla tellijate huvi tõusu Venemaal. Samas lisas Uussalu, et masinate eksport Soome on õnneks püsinud eelmise aasta tasemel.

Statistikaameti teatel kahanes kaupade eksport mais 9% võrreldes eelmise aasta sama kuuga. Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Soome (16% Eesti koguekspordist), järgnesid Rootsi (16%) ja Venemaa (11%).

Venemaale eksporditi mehaanilisi masinaid, põllumajandussaadusi ja toidukaupu. SRÜ riikidest kahanes enim eksport Venemaale (27 miljoni euro võrra), kuhu eksporditi vähem mehaanilisi masinaid (sh kopad, ekskavaatorid) ning mitmesuguseid tööstustooteid (sh mööbel).

Hetkel kuum