Väliskaubanduse maht jätkab langust

1321-aripaev 10. juuli 2014, 11:19

Väliskaubanduse arengud olid mais ootuspärased ja sarnased eelmiste kuudega. Ekspordi maht vähenes aastaga 9% ja import 4%, ütles Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik. 

Elmiku sõnul mõjutavad väliskaubanduse numbreid Eestis suurel määral suuremate ettevõtete üksikud tehingud, mistõttu kõiguvad erinevate kaubagruppide väliskaubanduse mahud kuude lõikes üsna palju.

"Väliskaubanduse käibeid mõjutas kõige rohkem mobiiltelefonide ja ehitusmasinate kaubavahetuse vähenemine. Mõlema kaubagrupi puhul on tegemist suurte mahtudega, aga madala lisandväärtusega Eesti jaoks," märkis Elmik.

Tema sõnul on mobiilsideseadmete turg Eesti jaoks oluline, sest moodustab 10% Eesti kaupade ekspordist ja 5% impordist. Mobiilsideseadmete tootmine on Elmiku teatel Põhjamaades vähenenud Hiina tugeva konkurentsi tõttu.

Statistika andmetel vähenes enim eksport Rootsi (38 miljoni euro võrra) elektriseadmete väljaveo kahanemise tõttu. Mullu moodustas just Ericsson Eesti käive 11% Eesti kaupade ekspordist.

Küsimuse peale, kuidas hinnata Ericssoni rolli ekspordi vähenemises, vastas Elmik, et riigi majanduse liigne sõltumine ühest või paarist majandusharust kannab endas teatud riske. "Näiteks Soomes on elektroonika- ja paberitööstuse madalseis oluliselt negatiivselt mõjutanud kogu Soome majandust alates 2011. aasta keskpaigast," ütles vanemökonomist.

Ehitusmasinate kaubavahetus läbi Eesti on vähenenud Vene nõudluse languse tõttu, mida põhjustasid Venemaa majandusaktiivsuse aeglustumine ja ostujõu vähenemine seoses Vene rubla odavnemisega, selgitas Elmik.

"Üle poole Eesti ekspordist moodustab tööstuslik tooraine. Seetõttu sõltuvad Eesti eksportöörid oluliselt meie lähinaabrite tööstuse olukorrast. Eestiga tihedamalt seotud Rootsi ja Soome töötleva tööstuse maht on viimased poolteist aastat üldjuhul vähenenud ja see mõjutab otseselt Eesti tootjaid. Viimased majandusnäitajad Euroopas on olnud oodatust kehvemad ja kauaoodatud välisnõudluse taastumine prognoositust aeglasem," rääkis Elmik. 

Ta lisas, et juunis Eesti töötleva tööstuse ettevõtete hinnang oma majanduslikule olukorrale veidi halvenes. Ka eksporditellimuste tase on selle aasta esimesel poolel tasapisi vähenenud. "Madal konjunktuur kajastub ka hindades. Nii eksporditavate kui imporditavate kaupade hinnad on viimase pooleteise aasta jooksul Eestis valdavalt vähenenud," lausus Elmik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. July 2014, 14:29
Otsi:

Ava täpsem otsing