MKM: ekspordi langus sai hoogu juurde

1321-aripaev 10. juuli 2014, 13:07

Maikuus jätkas kaubavahetus langustrendil. Ekspordi vähenemise taga oli eelkõige elektriseadmete ja mineraalsete toodete langus, teatas majandusministeerium.

"Ekspordi vähenemise taga oli eelkõige elektriseadmete ja mineraalsete toodete langus," kommenteeris majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu osakonna analüütik Kristina Ojamäe. "Elektriseadmete hulgas kukkus mobiilside tugijaamade eksport aastaga 48 protsenti. Olulisematest kaubagruppidest kasvas kõige kiiremini põllumajandussaaduste, toidukaupade ning mitmesuguste tööstustoodete väljavedu. Toidukaupade väljaveo kasvu suurendas peamiselt kange alkoholi müügi suurenemine Venemaale. Muude tööstustoodete osas kasvas märgatavalt puitmajade eksport."

Impordis toimusid tema sõnul mais ekspordiga sarnased muutused. Kiirema kasvuga olid mineraalsed tooted, mille kasvu toetasid enam kütteõlid.

"Juunis kaubavahetuses prognooside kohaselt olulisi muutusi ei toimu. Suvekuudel langeb tavapäraselt majandusaktiivsus enamike ettevõtete puhkuse ajal tegevusmahtude vähenemise tõttu," prognoosis Ojamäe.

Statistikaameti andmetel oli eksport maikuus miljard eurot ja vähenes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes üheksa protsenti. Kahanes eksport Eesti olulisematele välisturgudele nagu Rootsi ja Venemaa, samas on paranemas kaupade väljavedu Lätti.

Eesti Konjunktuuriinstituudi hiljutise uuringu järgi vähenes juunis Euroopa Liidus ja ka Eestis majandususaldus. Eesti oluliste ekspordipartnerite majandususaldus tõusis vaid Rootsis, Läti majandususaldusindeks püsis samal tasemel ning Saksamaal, Soomes ja Leedus toimus majandususalduse langus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. July 2014, 13:07

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing