29. juuli 2014 kell 8:18

Bigbankilt tugev tulemus

Mullust aastat juhatuse liikme vahetusega alustanud Bigbank kasvatas kasumit poole võrra. Ettevõtte eesmärk on haarata uue laenutootega turgu universaalpankadelt.

2013. aastal kasvatas ettevõte kasumit 7 miljonilt eurolt 10,8 miljonile. Kasum kasvas aastaga pea 4 miljoni euro võrra ehk 53,6%. Dividendi 2013. aastal pank ei maksnud.

Bigbank hindab 2013. aastat muutuste aastaks. „Eelmisel aastal muutsime terve organisatsiooni struktuuri,“ selgitas panga tegevjuht Kaido Saar ning kinnitas, et muutuste tegemine jätkub ka käesoleval aastal. Suurimad muudatused toimusid müügitegevuses nii, et edaspidi tehakse otsused kohalikul tasandil, ükskõik, mis riigiga on tegemist. Pank muutis nii üldjuhtimist ja struktuuri kui ka igapäevategevusi kõigis filiaalides. Eelmise aasta alguses pani Bigbanki pikaajaline juht Targo Raus ameti maha ja andis teatepulga edasi seni müügi ja turunduse eest vastutanud Kaido Saarele.

Tugev kasv välisturgudel

Bigbank kasvatas eelmisel aastal nii laenuportfelli kui ka intressitulusid. Kontserni varade maht ulatus 311 miljoni euroni, kasvades aastaga 31 miljonit eurot. Ühe laenukasvu vedurina nimetas Saar panga uut tarbimislaenu, mida eelmisel aastal testiti. „Eelmise aasta suvel tulime välja laenutootega, mille intress oli 15,5% aastas. Mis oli tol hetkel pankade seas kõige madalam. 70% kõikidest välja antud laenudest olid just need laenutooted,“ rääkis Saar. Ta lisas, et kuna testitulemused olid head, siis sellel suunal ka kindlasti jätkatakse.

Laenuportfelli kasv oli suurim Rootsis (142,2%), järgnesid Hispaania (54,7%) ja Leedu (45,6%). Lätis oli laenuportfelli kasv mõõdukas (8,4%) ning Soomes ja Eestis jäi laenuportfelli maht sisuliselt samale tasemele (aastased kasvumäärad vastavalt 1,9% ja –1%). Ka hoiustamine sai laiema aluse, kui 2013. aasta juunis alustas Bigbank hoiuste kaasamist ka Rootsis, mis tähendab, et hoiuseid kaasatakse nüüd Eestis, Saksamaal, Austrias, Hollandis, Soomes, Rootsis ja Lätis.

Astub suurtele kandadele

Sel ja järgmisel aastal on Saare sõnul firmas oluline märksõna olla sellise laenutootega konkurent teistele universaalpankadele. Samuti on fookuses olemasolevatel turgudel mahtude kasvatamine kui ka efektiivsuse oluline tõstmine.

Ettevõtte eesmärgiks on tugevdada turupositsiooni ja arendada teenuseid väljaspool Balti riike. Ligi 80% Bigbanki ärimahust on juba väljaspool Eestit. Bigbank tegutseb Eestis, Lätis, Leedus, Hispaanias, Soomes ja Rootsis.

Saar märkis, et kasum jääb tänavu tõenäoliselt samasse suurusjärku kui 2013. aastal ning tulubaas ja varade baas ilmselt kasvab.

Bigbank optimeeris füüsiliste kontorite arvu Euroopas ning täna on kontoreid ühtekokku 15, mis on ligi poole vähem kui aasta varem.

Alates aastast 2000 on Bigbanki omanikud Parvel Pruunsild ja Vahur Voll.

Autor: Marta Jaakson, Harry Tuul

Hetkel kuum