Ametnik maksku kallis reis ise kinni

14. august 2014, 00:00

Riigiteenistujad, kelle ametisõidu kulu ületab eeskirjas ette nähtud piirmäära, peaksid lisakulu tasuma oma taskust.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ametnikud ostsid  Barcelonasse 1200 ­euro eest lennupiletid. EASi nõukogu tollane liige Andrei Korobeinik ööbis hotellis, mille eest maksti 630 eurot ööpäevas.

EASi juhtum sai avalikuks, sest Äripäevale usaldati sihtasutuse nõukogu liikmete, juhatuse ja ametnike vaheline kirjavahetus. See on vaid killuke riigiametnike rutiinsest tööst. Võib vaid aimata, kui levinud võib priiskamine olla ka teistes riigi­asutustes. Samas on EASi lool positiivne külg. Mõne ametniku lähetuskuludest nähtub, et kui tahetakse odavamat ametisõitu, leitakse ka selleks võimalus. Isegi juhul, kui väljasõiduni on jäänud loetud päevad.

Piirmäärad peale. Kõigis riigiasutustes peaks kehtima lennupiletite ja majutuskulude piirmäärad. Planeeritud lähetustel Euroopa piires ei tohiks edasi-tagasi lennupiletid maksta enam kui 500 eurot. Väljaspool euroliitu saab varajase planeerimise korral lennupiletid kuni 1000 euroga. Põhjendatud pole riigiteenistujate ööbimine hotellis, mille hind ületab 200 ­eurot ööpäevas.

Kui ametnik soovib piirmäärast kallimalt reisida, peaks ta lisakulu enda taskust kinni maksma. Mõistagi tuleks eeskirjades sätestada ka erandid kiirvisiitide ja teiste erakorraliste lähetuste tarvis, sest neid tuleb ka ette. Suure osa ametnike lähetustest moodustavad õppereisid, messid ja konverentsid, mis pikalt ette teada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    13. August 2014, 18:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing