NATO vihmavarju alla kõik ei mahu

Kätlin Karama 15. august 2014, 16:12

Eesti politoloog Viljar Veebeli arvates soovib Obama oma Eesti visiidiga Venemaale selget ja konkreetset sõnumit saata.

Obamal pole kõikide Balti riikide visiitideks aega ning Eesti on ainuke kolmest riigist, kes on täitnud NATO 2%-se kaitsekulude taseme, mistõttu on loogiline, et Obama külastab Eestit, põhjendas Veebel Obama visiiti. „Me kindlasti peame olema rõõmsas, et ta oma ajakavas selleks aega leidis,“ ütles Veebel.

„Uusi Ida-Euroopa NATO partnereid ei jäeta vihma kätte,“ lausus Veebel, kelle arvates on USA presidendi visiit seotud laiemalt Putinile selge sõnumi saatmisega. See on ka põhjustest, miks paigutatakse Eestisse uus soomusüksus.

Veebeli arvates näib praeguses julgeoleku olukorras Obama visiit meile väga arusaadav. Tema sõnul ei õnnestu tavaliselt sellised visiidid seetõttu, et Obama aeg on juba ette ära planeeritud.

Soome otsib kohta

„Soome on otsimas oma vaherolli Lääne ja Venemaa vastandumisel,“ arvab Veebel Soome presidendi Sauli Niinistö ja Venemaa riigipea Vladimir Putini tänasest kohtumisest Sotšis. Tema arvates üritas Soome kohtumisest mingis mõttes kasu saada.

„Eks neil (Soomel – toim.) ole omad hirmud, sest neil seda NATO vihmavarju ei ole,“ ütles Veebel. Seega ei ole neil ka nii selge visioon ega arusaam, milline on nende positsioon uues vastandumises, lisas Veebel.

Veebeli sõnul käis Niinistö Sotšis kompamas, milline on Venemaa suhe Soomesse ning kas ja millisel viisil kavatseb Venemaa Soome suhtes sanktsioone kasutada. „Ma arvan, et Niinistö käis pigem riske maandamas,“ lausus Veebel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. August 2014, 13:47
Otsi:

Ava täpsem otsing