• Jaga lugu:

  Venemaa halvendas ettevõtjate ootusi

  Kui augusti algul olid ettevõtjad üldiselt optimistlikud, siis Venemaa sanktsioonid võivad seniseid prognoose muuta, selgus konjunktuuriinstituudi baromeetrist.

  Üldiselt oli ettevõtete majandusolukord augustis sarnane aasta varasemaga: kui tarbija kindlustunne veidi langes, siis ettevõtjate oma veidi paranes. Sektoritest oli kerges langustrendis vaid kaekaubandusettevõtete kindlustunne, kuid see on iseloomulik suve lõpukuudele, kommenteeris Eesti Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.
  Järgneb Marje Josingu EKI konjunktuuribaromeetri augusti kommentaar:
  Tarbijate kindlustunne viimase kuuga langes (indikaator juunis –4, juulis –1, augustis -4) kuid püsib pikaajalisest keskmisest (-10) paremal tasemel. Halvenesid eelkõige ootused Eesti majandusolukorra suhtes, mis ei ole Venemaa algatatud kaubandussõja taustal üllatav. Elanike säästuprognoos ja hinnang tööturu trendidele oluliselt ei muutunud. Inflatsiooniootused püsivad madalal tasemel.
  Perede rahanduslik olukord pole viimase 3 kuu jooksul oluliselt muutunud ja püsib pikaajalisest keskmisest paremal tasemel. 41% peredest suudab säästa, 52% kulutab nii palju kui teenib ja 6% elab kas varasemastest säästudest või on võlgu.
  Tööstusettevõtete kindlustunne viimase kuuga paranes (kindlustunde indikaator nii juunis kui juulis –1, augustis +5). Olukord on sarnane eelmise aasta augustiga ja ka eksporttellimuste osas on endiselt olukord kesine - igal neljandal ettevõttel on eksporttellimuste maht alla tavapärase.
  Viimasel kuudel toodangu maht sisuliselt ei muutnud, kuid järgneva 3 kuu suhtes olid ettevõtjad veel augusti algul optimistlikud (saldo +19, kuid alates augusti teisest dekaadist käivitunud Venemaa sanktsioonid võivad ettevõtjate prognoose muuta). Töötajate arv tööstussektoris järgnevatel kuudel natuke kahaneb ja müügihinnad püsivad paigal või on kerge langustrendiga.
  Teenindusettevõtete kindlustunde indikaator on augustis +3 ja see on parem kui eelmisel kuul. Vähenevat nõudlust järgneva 3 kuu jooksul ootab turismisektor (hotellid, restoranid, turismiagentuurid), kuid enamik äriteeninduse valdkondadest prognoosivad nõudluse kasvu. Nii ootavad nõudlus kasvu 48% reklaamiagentuuridest, 44% IT ettevõtetest, 40% telekommunikatsiooniettevõtetest.
  Kinnisvarafirmade kindlustunne jäi küll napilt positiivsele poolele, kuid on oluliselt halvem kui on olnud antud hooajale iseloomulik. 70% kinnisvara valdkonna ettevõtete hinnangul nõudlus lähikuudel ei muutu.
  Ehitusettevõtete kindlustunne augustis natuke paranes (juulis –21, augustis -18), kuid on oluliselt alla pikaajalist keskmist (-1). Tellimuste portfell on tavapärasest õhem igal teisel firmal. Keskmiselt on ettevõtetel tellimusi 3.5 kuuks. Parem on lähikuude konjunktuur elamuehitusega tegelevatel ettevõtetel.
  Järgneva 3 kuu jooksul 57% ettevõtetel ehitustööde maht püsib samal tasemel, 19% tõuseb ja 24% langeb. Enamuse (83%) ettevõtete hinnangul ehitushinnad ei muutu.
  Jaekaubandusettevõtete kindlustunne on viimastel kuudel liikunud kerges langutrendis (juunis +23, juulis +17, augustis +15), kuid see on iseloomulik olnud ka eelnevate aastate suve lõpukuudele. Kindlustunne on parem pikaajalisest keskmisest (+10). Viimase 3 kuu müük on läinud hästi: 57% kauplusi suurendas käivet, 32% käive ei muutunud ja 11% käive kahanes. Paremini on müük läinud kaubamajadel ja ehitus- ning kodukaupu müüvatel kauplustel, tagasihoidlikum on müük olnud garderoobikauplustel ning autokauplustel.
  Müügi suurenemist järgnevatel kuudel prognoosib 31% kauplusi ja müük väheneb 22% kauplustel (saldo +9, 2013.a augustis –1). Suvine hooajaline töötajate arvu tõus on möödas ja 13% kauplusi plaanib töötajate arvu kahandada. Ärikonjunktuuri tervikuna hinnatakse kaubandussektoris rahuldavast paremaks (saldo +12) ja sellist ärikonjunktuuri nähakse püsivat ka 6 kuu pärast (saldo +1).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Change'i tulemused viisid osaku langusesse
Funderbeamis kauplev krüptoraha platvorm Change avalikustas kolmapäeval teise kvartali tulemused, mis olid väga sarnased esimesele kvartalile.
Funderbeamis kauplev krüptoraha platvorm Change avalikustas kolmapäeval teise kvartali tulemused, mis olid väga sarnased esimesele kvartalile.
Raadiohommikus: tulemuste sadu ning Hiina hirmud börsil
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.