Birjo Must • 3. september 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Vitsur: ettevõtjatel puudub kindlus ja lootus

Pangad on raha täis, aga ettevõtjatel puudub tuleviku suhtes kindlustunne, põhjendas LHV peaanalüütik Heido Vitsur seda, miks Eesti firmad on investeeringuid järsult kärpima asunud. 

Täna teatas statistikaamet, et ettevõtete investeerimisaktiivsus väheneb jätkuvalt. Ettevõtted investeerisid 2014. aasta II kvartalis 529 miljonit eurot, mis oli 17% vähem kui mullu samal ajal. Enim vähenesid investeeringud masinatesse ja seadmetesse.

„Ettevõtjad käituvad ratsionaalselt. Nad ei saa ja neil pole mingit mõtet teisiti käituda,“ põhjendas Vitsur ettevõtjate käitumist.

Kuna töötlev tööstus on ekspordile suunatud ja olukord ühelgi suuremal eksporditurul ei ole hiilgav, siis pole Vitsuri sõnul mõtet ka tühja investeerida.

„Minu arvates on kindlustunde puudus kõige olulisem tegur, mis investeerimist tagasi hoiab. Mitte rahapuudus, sest pangad on raha täis. Samuti puudub ettevõtjatel lootus, et nõudlus hakkab lähiajal kiiresti suurenema,“ märkis ekspert. 

Küsimusele, mida selline trend endaga kaasa toob, vastas Vitsur, et korrigeeritud majanduskasvu prognoosid vastavad tõele. „Kui SEB veebruaris oma tänavu aasta majanduskasvu prognoosi 0,5%-le langetas, siis oli pank kõige ettenägelikum. Kui nii veel jätkub ja ilmselt jätkub, siis tuleb ka järgmise aasta prognoosinumbrid üle vaadata,“ sõnas Vitsur.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt