Võlakirjakuningas lahkus sildu põletades

01. oktoober 2014, 10:49
Võlakirjakuningaks kutsutav Bill Gross.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141001/NEWS/141009983/AR/0/AR-141009983.jpg

Aegade üks kuulsamaid investoreid, võlakirjakuninga hüüdnime kandev Bill Gross lahkus sildu põletades enda 40 aastat tagasi kaasasutatud firmast. Ühe mehe lahkumine on juba toonud ja toob kaasa veelgi muutusi võlakirjaturgudel.

Bill Grossil õnnestus enam kui kolme kümnendiga ehitada maailma suurim ja võimsaim võlakirjafond, kuid võlakirjakuningas oli septembri keskpaigaks surutud nurka. Tema alluvad ähvardasid töölt lahkuda, nõukogu kaalus tema vallandamist ja Gross oli kaotamas kontrolli kahe triljoni dollarilise firma üle, mille ta ehitas üles pea ainuisikuliselt.
Saades aru, et ise lahkumine on väärikam kui vallandamine, üritas Gross algselt liituda DoubleLine Capitaliga, kuid kõnelused ei kandnud välja. Selle asemel nõustus ta liituma Denveris baseeruva raskustes vaevleva aktsiafondide halduri Janus Capital Groupiga, mida juhib tema endine alluv. Janus Capital Groupi suurusest annab märku fakt, et firma haldab 178 miljardit dollarit, mis jääb alla ainuüksi Pimco suurimale fondile.

70aastase Grossi otsus oli üllatav

Bloombergi miljardäride indeksi andmeil on Grossi varanduse väärtus umbes 2 miljardit dollarit. Sellise summaga oleks ta võinud ammu pensionile minna või luua uue firma. Tema sissetulek küündis veel paar aastat tagasi väidetavalt 200 miljoni dollarini. Gross isiklikult haldas rohkem raha kui ükskõik milline teine investor maailmas ning oli kujunenud Pimco sünonüümiks.
Kuid kõik hakkas minema allamäge, kui tema peamine võlakirjafond hakkas konkurentidele alla jääma ning tema juhtimisstiilis hakati kahtlema. Jaanuaris lõhkas pommi Grossi kamraad ja Pimco kaastegevjuht Mohamed El-Erian. Väidetavalt läksid mehed tülli, El-Erian lahkus Pimco emafirmasse Allianz SE nõustajaks, Pimcos endas tehti restruktureerimine ja Gross jätkas investeerimisjuhina.

Valed panused

Kuigi võlakirjakuningas on enda nime täielikult ära teeninud, ületades aastakümnete vältel konkurente, siis investeerimisäri on halastamatu. Gross hakkas 2013. aastal tegema valesid panuseid ning sel aastal on tema lipulaeva fond Total Return Fund jäänud alla 57% konkurentidele. Võlakirjadele on kehvasti mõjunud ka oodatav Föderaalreservi otsus tõsta intressimäärasid, mis on sundinud investoreid raha paigutama teistesse varaklassidesse. Selle kõige tulemusel on Total Return Fund kannatanud raha neto väljavoolu viimased 16 kuud ja fond on kahanenud 293 miljardilt 2013. aastal umbes 220 miljardini tänavu.

Töötajad ähvardasid lahkuda

Gross üritas veel mais kirjas investoritele fonde üles rääkida, öeldes et aasta lõpuks on Pimco fondid taas parimate hulgas. Võib-olla oleks Gross isegi kauem oma ametis vastu pidanud, kuid väidetavalt tema halb suhtumine ja autokraatne tööviis viisid tema alluvad piiri peale. Jaanuaris loodud uue struktuuri järel oli Grossil kuus abiinvesteerimisjuhti, kellest osad läksid nõukogule kaebama ja ähvardasid lahkuda, kui Gross jätkab.

Raha pages fondist

Kui Pimco sisekliimale võib Grossi lahkumine hästi mõjuda, siis vähemalt lühiajaliselt ei tähenda see fondidele midagi head. Kui Gross teatas oma lahkumisest, võeti Wall Street Journali andmeil Pimcost välja koguni 10 miljardit dollarit. Samal ajal ütles konkurent DoubleLine, et nemad kogesid sel päeval aasta suurimat raha sissevoolu. Julgemad prognoosid Wall Streetil ütlevad, et Pimco võib jääda ilma kuni 100 miljardist dollarist.
Ekspertide hinnangul võib see mõjutada osasid vähesema kauplemisega võlakirjaturge, sest Pimco peab müüma väärtpabereid, et investoritele raha tagastada. Lisaks rakendatakse Pimcost välja võetud raha kindlasti mujal. Ja tasub meeles pidada, et Pimco on oma suuruse tõttu investeerinud peaaegu igale poole.
Janusele aga oli Grossi liitumine nendega suurepärane uudis, eriti aktsionäridele. Kuigi firma haldab peamiselt vaid aktsiafonde, tegi Januse aktsia firma ajaloo suurima tõusu ehk 43%, kui uudis sai avalikuks. Gross hakkab Januses juhtima nende uut võlakirjafondi Unconstrained Bond Fund. Tema sõnul saab ta nüüd teha seda, mida ta on ammu soovinud - keskenduda võlakirjafondi juhtimisele ja mitte tegeleda inimeste juhtimisega.

Eesti fondidest investeerib praegu Pimco fondidesse SEB. Loe, mida arvavad Eesti fondijuhid Bill Grossi lahkumisest eile Äripäevas ilmunud artiklist "SEB pensionifondid investeerivad Pimcosse".

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    01. October 2014, 10:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing