Äripäev • 19. jaanuar 2015 kell 7:45

EfTEN Kinnisvarafondil oli ajaloo edukaim aasta

Viljar Arakase juhitud Eften Kinnisvarafondil oli üliedukas aasta.  Foto: Andres Haabu

Eesti, Läti ja Leedu ärikinnisvarasse investeeriv EfTEN Kinnisvarafond kasvatas eelmisel aastal võimsalt müügitulu ja puhaskasumit.

Ettevõtte mullune müügitulu kasvas esialgsetel auditeerimata finantsandmetel 43% ja moodustas kokku 14,4 miljonit eurot. Fondi puhaskasum oli aga 15,1 miljonit eurot, mida on 49% enam kui 2013. aastal.

EfTEN Kinnisvarafond tegi eelmisel aastal neli edukat väljumist senistest investeeringutest ning investeeris kokku nelja uude ärikinnisvara projekti.

EfTEN Kinnisvarafondi juhi Viljar Arakase sõnul oli 2014 fondi senise ajaloo kõige edukam majandusaasta. Fondi aktsia puhasväärtus kasvas aastaga 16%. Möödunud majandusaastal vähendati aktsiakapitali 2,1 miljoni euro võrra ning fond tasus aktsionäridele 2,44 miljonit eurot netodividende. Ilma kahe nimetatud sündmuseta oleks fondi aktsia väärtus kasvanud 22,5%. Fondi aktsiahind on tõusnud alates fondi asutamisest 2008. aastal kokku 3,9 korda.

Arakase kinnitusel on sel majandusaastal fondi eesmärk väljuda väiksematest investeeringutest ning jätkata senist investeerimistegevust Balti riikides.

EfTEN Kinnisvarafondi varade maht oli aastalõpu seisuga 205 miljonit eurot, millest omakapital moodustab 92 miljonit eurot. Fondi varade maht kasvas aastases võrdluses 24%. See teeb EfTEN Kinnisvarafondist Balti riikide suurima ärikinnisvarafondi.

Fond jätkab konservatiivset finantseerimispoliitikat. Lühi- ja pikaajalised pangalaenud moodustavad 59% fondi investeeringute turuväärtusest ning laenuteeninduse kattekorda on 1,9. Kogu portfelli vakantsete äripindade osakaal on kogu üüritulust 1,7%.

2014. aasta olulisemad majandussündmused olid edukas väljumine neljast senisest investeeringust, millest laekus fondile kokku 11,1 miljonit eurot. Nelja edukalt lõppenud investeeringu tootlus oli peale edukustasu reservi moodustamist üle 28% investeeritult omakapitalilt aastas.

Fond tegi möödunud majandusaastal neli uut investeeringut – DHLi laokompleks Tallinnas Betooni tänaval, Betooni 6 logistikakeskuse omandamine, Nordic Technology Parki ja aasta viimasel kuul Lāčplēša iela 20A esindusliku büroohoone omandamine Riias.

Lisaks viis fond edukalt lõpuni 2013. aastal alustatud RAF Centrs kaubanduskeskuse ehituse Lätis, Jelgavas ning 26. juunil 2014 avati külastajatele põhjalikult ümberehitatud Hotell Palace Tallinnas Vabaduse väljakul.

Kokku investeeris fond mullu 49 miljonit eurot. Kui aasta varem, 2013. aastal, emiteeris fond uusi aktsiaid 28,3 miljoni euro väärtuses, siis 2014. aastal uusi aktsiaemissioone läbi ei viidud.

EfTEN Kinnisvarafond on fondivalitseja EfTEN Capitali 2008. aastal asutatud Balti riikide ärikinnisvarasse investeeriv kinnisvarafond, mille portfellis on 21 objekti Eestis ja Lätis.

EfTEN Capital AS on 2008. aastal asutatud varavalitsemisettevõte, mis tegeleb peamiselt ärikinnisvarafondide ja portfellide valitsemisega.

Hetkel kuum