Mari Mets • 2. märts 2015 kell 14:30

Ettevõtjad: Soome vähikäiku kujundab Vene piir

Lihulas disainvaipu tootva Narma vaibatehase juhi Janek Vipre sõnul tuleb ettevõtte selleaastane müük Soome mullusest terve hulga protsentide võrra parem.  Foto: Andres Haabu

Rootsi majanduse oodatust kaks korda kiiremast kasvust ja Soome jätkuvast langusest ei tõtta ettevõtjad ennaktempos järeldusi tegema, sest väike muutus neid otseselt ei mõjuta ning riigi numbreid kujundab pigem kaugus Vene piirist.

Lääne-Virumaal Haljalas pehmet mööblit tootva ning 95% oma käibest ekspordist teeniva Bellus Furnituri tootmisjuhi Rolf Kristjan Relanderi sõnul ei anna Soome majanduse väike 0,2protsendiline langus praegu tunda, sest Soomes on valitsenud juba mitu aastat üpris negatiivne vaade.

„See, mis uudiste põhjal on negatiivne, on seal sisuliselt juba pidev seis, müüginumbrites me praegu küll mingit täiendavat tagasiminekut ei näe. Iga inimese oma tegevus mõjutab tema tulemust kümnetes protsentides, mõned komakohad majanduskasvus sinna-tänna on lihtsalt üldine statistika,“ ütles Relander.

Praegu vaatab Bellus Soomet mõõdukalt positiivselt, sest viimasel poolaastal on Soome müük olnud Relanderi sõnul rahuldav, ka järgneval poolaastal ei karda ta sealsel turul suurt langust.

Soomet veab alla naaberriik

Lasteriideid tootva ning üle 60% oma käibest Soomest teeniva OÜ Lenne juhataja Urmas Leemani sõnul kannatab Soome praegu sellepärast, et asub Venemaa piiri ääres.

„Me oleme olnud Soome turul ligi 20 aastat, see pole nii lihtne, et kui ühest kohast tekib kukkumine, võtad naksti kohe uue. Ühe uue turu sissetöötamine võtab aega. Praegu on küll tellimused Soomest väga tagasihoidlikud. Rootsi jällegi on Venemaast natukene kaugemal – mida kaugemal Vene piirist, seda parem,“ sõnas Leeman.

Habras seos

Lihulas disainvaipu tootva Narma vaibatehase juhi Janek Vipre sõnul valmistas Soome turu suur kukkumine neile mullu küll palju peavalu, kuid Narma selleaastane müük Soome tuleb mullusest terve hulga protsentide võrra parem.

„Igapäevases majandamises pole nii väikesed muutused nähtavad. Kui statistiliselt näidatakse millegi langust komakohtade võrra, siis peab olukorda vaatama sektorite kaupa – mõnes kohas võib olla sellest tulenev langus 10% või 20%, teisalt võib olla 5% või 10% tõusu. See on ettevõtteti erinev ja pole üksüheses korrelatsioonis,“ lausus ta.

Ta lisas, et nende müük kaubaartiklite ja klientide kaupa on liiga miniatuurses mõõtkavas, et saaks tuua välja korrelatsiooni majandusstatistika ja ettevõtte edu või ebaedu vahel.

Soome majandus kahanes täna avaldatud andmetel viimases kvartalis 0,2%, ning 2014. aasta kokkuvõttes 0,1%.

Rootsi SKP kasvas eelmisel aastal 2,1% ning aasta viimases kvartalis prognoositust kaks korda kiiremini – loodeti vaid 0,5protsendilist kasvu, kuid tõus oli suisa 1,1%. Tänavu prognoositakse Rootsis SKP 2,7protsendilist kasvu ja järgmisel aastal koguni 3,3%.

Hetkel kuum