Bellus kasvatas jõuliselt kasumlikkust

Belluse üks omanik ja juht Rolf Relander.  Foto: Andres Haabu
Mari Mets • 25. august 2016 kell 5:30

Eesti ühel suuremal mööblitootjal Bellusel on erakordselt kasumlik aasta, nad on käibelanguse juures kasumlikkust kahekordistanud, väljudes seejuures Taani turult.

Kui 2014. aastal oli Lääne-Virumaal peamiselt diivaneid-voodeid tootva Belluse grupi (Bellus Beds ja Bellus Furnitur) käive 17,8 miljonit eurot, siis eelmisel aastal langes see 17,3 miljoni euroni. Selle juures aga kahekordistus ettevõtte EBITDA (maksude-eelne kasum – toim), ulatudes 697 000 euroni.

Kui vaadata mõlema firma Bellus Bedsi ja Bellus Furnituri majandusaruandeid, siis ei saa sealsete tulemuste alusel Belluse ühe omaniku Rolf Relanderi sõnul firma käekäigust täiesti objektiivset ülevaadet, kuna omavahelisi tehinguid pole maha arvestatud. Seega on aruannetes kajastuvad Belluse tulemused pisut suuremad.

Lahkumine Taanist

Belluse käive langes Relanderi sõnul osaliselt seetõttu, et firma väljus Taani turult. Väljumine toimus järk-järgult, täites ära viimased sisse antud tellimused. Kui varem müüs ettevõte Taani mööblit enam kui 400 000 euro eest, siis tänavu oli see summa ligi kolm korda väiksem.

Skandinaavia on küll viiekordse Äripäeva mööblitootjate TOPi võitja Belluse koduturg ja seal püüavad nad oma positsiooni hoida, kuid Taanis on maht nii väike, et kasumlikult pole võimalik Relanderi sõnul sel turul tegutseda. 

„Oleme palju vaeva näinud tootmise optimeerimise ja kasumlikkuse kasvatamisega ning selles vallas töö jätkub. Selle aasta põhirõhk on jätkuvalt kasumlikkusel,“ lausus Relander.

Pea 100 000 euro eest müüs Bellus mullu mööblit Saudi Araabiasse, kuid Relander märkis, et see oli ühekordne projekt, mistõttu pole põhjust seda eraldi esile tõsta.

Hetkel kuum