Marge Väikenurm • 2. märts 2015 kell 11:30

Mart Luik lahkumisest: kaks Marti otsustasid

Postimehe vastutav väljaandja Mart Luik (paremal) lahkub märtsi lõpus ametist.  Foto: Andres Haabu

Märtsi lõpus Postimehe vastutava väljaandja kohalt lahkuv Mart Luik ütles, et otsustavaks sai tema vestlus Eesti Meedia juhatuse esimehe Mart Kadastikuga. Luige kohale asub ajutise kohusetäitjana Toomas Issak, kes kuulub Eesti Meedia juhatusse.

Järgneb intervjuu Mart Luigega.

Miks te Postimehest lahkute?

Eks mind kutsuti Postimehes kui äriettevõttes tegema märkimisväärseid muudatusi ja neid sai paljuski ellu viidud. Postimees on praegu majanduslikult palju paremal järjel kui 2013. aastal, kui siia tulin.

Mis aitas majanduslikult paremale järjele?

Tuli tegevusi oluliselt efektiivsemaks muuta. Seda 2013. aasta lõpus ja 2014. aasta esimeses pooles päris jõudsalt ka edendasime.

Kuidas täpsemalt?

See on äriettevõte …

Te ei saa rääkida detailidest, aga millele keskendusite? Veebile?

Postimees on täna suhteliselt laia tegevusvaldkonnaga. Veeb on kahtlemata fookuses, aga sellele lisaks oleme suurima lehe kirjastaja, tõime turule ka täiesti uue toote, ajakirja Hello!. Me ei keskendunud ühele valdkonnale. Tõsi on, et Äripäeva, Delfi, Postimehe ja kõigi ettevõtete fookus on veebis. Sellega tegeletakse kõige rohkem.

Kas on kahju Postimehest lahkuda või pigem mitte?

Natuke on ikka. Mõnes mõttes olid võib-olla rasked ajad ja raske töö päris kindlasti, aga samas põnev. Tagantjärele vaadates saab ka mõelda, miks seda põnevust rohkem ei ole, aga… Emotsioonidesse ei maksa sellistes situatsioonides laskuda. Natuke on kahju, aga elu läheb edasi.

Kas anti mõista, et võiksite lahkuda või oli see teie enda otsus?

See oli meie ühine otsus. Kaks Marti (Mart Luik ja Mart Kadastik – toim) otsustasid selles küsimuses. Seal meil mingisugust käesurumist ei toimunud. Väga mõistlikult saime kokku lepitud.

Mida edasi teete?

Praegu natuke puhkan. Jooksen varsti ühe maratoni. Siis toimetan edasi, aga eks ma selline ehitaja ja ümberkorraldaja olen. Praegu ei saa veel öelda, aga mõned mõtted on.

Millises suunas mõtted lähevad?

Ei, Eesti on nii väike, et ei saa väga korralikke vihjeid anda.

Mida arvate Toomas Issakust? Kas ta jääb sellele kohale kauemaks või tuleb teine inimene?

See on eelkõige Toomases kinni. Amet on talle kindlasti jõukohane ja ta on ikkagi Eesti Meedia üks alustaladest olnud aegade algusest. Ma ei kahtle hetkegi, kas ta saab sellega hakkama, aga kas ta ise jaksab teha seda tööd ja kas korraldatakse ümber Eesti Meedia igapäevane juhtimine, ei oska ma kommenteerida. Ei oska midagi prognoosida.

Hetkel kuum