Sirje Rank • 11. märts 2015 kell 6:33

Automüük Venemaal järsus languses

Togliatti autotehas  Foto: Scanpix/Reuters

Uute autode müük kahanes Venemaal veebruaris aastatagusega võrreldes 38% ning autotootjate hinnangul on halvemad ajad alles ees.

„Turg on jõudmas väga keerulisse seisu ja veebruar on alles algus,“ ütles ajalehele Wall Street Journal müügistatistikat koostava Euroopa Autotööstuse Komitee (AEC) juht Jörg Schreiber. „Turg ei ole veel põhjast läbi.“ Venemaalaste ostuhuvi piirab halvenev majandusolukord, autode hinnatõus ning laenuraha kallinemine.

AEC teatel kahanes uute autode ja kergete kommertssõidukite müük Venemaal veebruaris 35% 128 298 sõidukile pärast 24% suurust langust jaanuaris. AEC prognoosib tänavu müügi langust 24% 1,89 miljonile sõidukile. Kõige enam kahanes veebruaris GMi Chevrolet'de müük – 74% 3255 sõidukile. Nissan Motors Co müük kahanes 45% 9447 sõidukile.

Mitmetel välismaistel autotootjatel on Venemaal tehased, kuid need sõltuvad jätkuvalt imporditud osadest, mis rubla nõrgenemisest on järsult kallinenud. Nii on mitmed tootjad tootmist Venemaal piiranud ja töötajaid koondanud.

Ainus helge nišš autoturul on luksusautod. Daimleri Mercedes-Benzi müük kasvas veebruaris 18% 4151 sõidukile ning BMWde müük 6% 3550 sõidukile. Porsche müük enam kui kahekordistus 381 sõidukile. 

Hetkel kuum