Marge Väikenurm • 17. aprill 2015 kell 11:15

Vitsur: Arumäe ei leidnud seal majas mõttekaaslasi

Majandusteadlane Heido Vitsur kartis, et Ruta Arumäe pettub peaministri nõuniku ametisse asudes.  Foto: Raul Mee

“Kui ta läks sellesse (nõuniku – toim) ametisse, siis küsisin, kas ta tõesti teab, kuhu läheb. Millegipärast arvasin, et see asi võib nii lõppeda, sest Arumäe oli küllalt terav ja terane oma väljaütlemistes,” rääkis majandusekspert Heido Vitsur.

“Oli selge, et ta ootas teistsugust väljakutset kui see, millega kokku puutus. Uskusin, et ta ei leia ühtegi mõttekaaslast selles majas,” meenutas Vitsur.

Riigiaparaat toimib teistmoodi kui makroanalüütik näeks. Majandusteadlase Heido Vitsuri hinnangul peaks makroanalüütik valitsuse juures ideaalis mõistmist leidma, kuigi reaalsus on muu.

Nõupidamistel, mis peaministri või ministrite juuresolekul käivad, ei saa suuri ettepanekuid Vitsuri sõnul teha, sest seal oodatakse soovitusi jooksvatele ja väljakujunenud poliitikatele.

"See ei ole Ruta rida, eks," nentis Vitsur. “Tema näeb ühiskonda ja majandust terviklikus arengus. Tuleb arvestada, et peaministri institutsioon ei ole muud – ütlen seda küll väga utreeritult – kui valitsuse istungite korraldamine. Poliitikat töötavad välja, arutavad ja viivad ellu ministeeriumid. Igaüks omaette.”

Arumäe sõnavõtt poleks muutnud midagi, usub Vitsur. “Probleemide laiemat püstitust Eestis ei ole. Meil on iga valdkonna isoleeritud arenguprogramm, aga terviklikku riigi arengukava ei ole. Seetõttu makroanalüütikul ja laia haardega spetsialistil nagu Arumäe polnud seal midagi teha,” lausus Vitsur. “Aga peaks olema. Selleks peaminister või president ametisse ongi pandud, et haaraks kõike terviklikult ja näeks seoseid.”

Hetkel kuum