Äripäev • 4 juuni 2015

Venemaa keelas Eesti kalakonservide sisseveo

Konservid  Foto: Raul Mee

Vene Föderatsiooni fütosanitaarjärelevalveamet (Rosselhoznadzor) edastas veterinaar- ja toiduametile Eesti kalatöötlemisettevõtete kontrolli raporti ja otsuse, mille põhjal keelatakse Eesti kalakonservide sissevedu Venemaale.

„Eesti puhul konkreetset inspekteerimise põhjust välja ei toodud, viidati umbmääraselt rikkumistele. Samuti on lõppraportis toodud hulk otsitud põhjendusi kalakonservide sisseveo keelamiseks. Praegust olukorda tuleb vaadata osana Venemaa poolt Euroopa Liidu toidukaupadele kehtestatud sanktsioonidest,“ ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel. „Eesti kalatöötlemisettevõtete tooted vastavad kõikidele Euroopa Liidu ja Eesti nõuetele ning on tarbijatele ohutud.“

Rosselhoznadzori inspektorid kontrollisid nelja Eesti kalatöötlemisettevõtet 17.- 23. maini. Samal ajal inspekteeriti ka Läti kalatööstusi. Enne kontrolle kommenteeris Pärtel, et midagi positiivset see tulek ei tähenda. Viimati käis Rosselhoznadzor Eestis 2013. aastal oktoobris ja novembris. Toona suleti kontrolli tõttu kõik ettevõtted.

Venemaa teatas eelmise aasta 7. augustil, et kehtestab täieliku embargo looma- ja sealihale, puu- ja köögiviljadele, linnulihale, kaladele, juustule, piimale ja piimatoodetele Euroopa Liidust, USAst, Austraaliast, Kanadast ja Norrast. Kalakonservid jäid toona keelu alt välja.

Eelmisel aastal eksporditi kalatooteid Venemaale 3,21 miljoni euro eest.

Hetkel kuum