Sirje Rank • 5. juuni 2015 kell 6:18

Kreeka jätab IMFile täna laenuosa maksmata

Kreeka jätab IMFile täna laenuosa maksmata.  Foto: Scanpix/Reuters

Neljapäeva õhtul teavitas Kreeka keskpank Rahvusvahelist Valuutafondi (IMF), et Kreeka valitsus tahab kasutada võimalust teha kõik juunikuised laenude tagasimaksed IMFile ühe maksena kuu lõpus.

See tähendab, et Kreeka jätab täna maksmata veidi üle 300 miljoni euro, mis oleks olnud juunikuu esimene tagasimakse kokku 1,5 miljardist eurost. Vaid paar tundi varem kinnitas Kreeka peaminister Alexis Tsipras, et reedese laenumakse pärast ei ole vaja muretseda.

Varem on seda IMFi ajaloos väga harva kasutatud võimalust kasutanud kaheksakümnendatel aastatel vaid Aafrika riik Sambia.

Ajaleht Financial Times kirjutab, et viivituse taga on Kreeka peaministri Alexis Tsiprase vasakradikaalse partei Syriza sees tekkinud terav vastuseis Kreeka kreeditoride pakutud lahendusele, mis võimaldaks pankroti äärel Kreekal veel viimasel minutil kätte saada abipaketist välja maksmata laenud.

Täna õhtul toimuv debatt Kreeka parlamendis ei ole vähem oluline kui Kreeka valitsuse kõnelused kreeditoridega. Tingimuste üle on vaieldud juba üle nelja kuu.

„IMFi makse edasilükkamine tähendab vastasseisu süvenemist,“ ütles agentuurile Bloomberg New Yorgi ülikooli majandusprofessor Nicholas Economides. „See suurendab Kreeka pankroti ja Kreeka eurost lahkumise riski.“

Washingtoni Rahvusvahelise Majanduse Petersoni Instituudi vanemteadur Jacob Funk Kierkegaard kommenteeris Bloombergile, et viivitusel võib olla mitmeid põhjuseid. Ka see, et Kreeka valitsus ripub ikka veel lootuse küljes, et IMF ja USA survestavad euroala riike järeleandmisi tegema.

"Lõpuks aga viib nende endi suutmatus selgelt väljendada, mida nad tegelikult tahavad, selleni, et nad ei saavuta midagi," ütles Kierkegaard. 

Hetkel kuum