• Jaga lugu:

  Eston Kohver mõisteti aastateks vangi

  Eston Kohver Pihkva kohtumajas.Foto: Postimees/Scanpix

  Täna tegi Pihkva oblastikohus Eston Kohveri kohta süüdimõistva otsuse ning määras talle 15aastase vangistuse ja trahvi 100 000 rubla ehk 1378 eurot.

  Kohtunik põhjendas 15 aasta pikkust vangistust sellega, et see tuli kokku kolme erineva kuriteo eest, vahendab ERR uudised. Lisaks peab Kohver maksma 100 000 rubla trahvi, mille ta sai prokuröri versiooni järgi illegaalse piiriületuse eest, millega kohus ka nõustus.
  "Kohtunik ütles, et Kohver on vabastatud riigilõivust ja advokaadile honorari maksmisest. Advokaat on palgatud Vene riigi poolt ja tema honorar on 9600 rubla ehk umbes 130 eurot kaheksa kohtuistungi eest," ütles ERRi korrespondent Anton Aleksejev.
  Kohtuotsuse saab edasi kaevata kümne päeva jooksul pärast otsuse koopia kättesaamist.
  Protesti märgiks viibisid tänasel kohtuotsuse väljakuulutamisel Eesti Moskva saatkonna diplomaat ja Euroopa Liidu Moskva esinduse diplomaat.
  Välisminister Marina Kaljuranna sõnul mõistab Eesti kohtuotsuse ja kogu Kohveri üle peetud kohtuprotsessi teravalt hukka. “Eston Kohveri röövimine Eesti Vabariigi territooriumilt FSB poolt möödunud aasta 5. septembril ning sellele järgnev õigusvastane kinnihoidmine Venemaal on jõhker rahvusvahelise õiguse ja inimõiguste rikkumine,” ütles Kaljurand. “Tänane kohtuotsus ei muuda meie seisukohta. Me nõuame Venemaalt Eston Kohveri viivitamatut vabastamist," rõhutas välisminister.
  Peaminister Taavi Rõivas ütles, et Kohveri kinnihoidmine Venemaal on olnud algusest peale ebaseaduslik. "See kohtuprotsess on olnud farss ja tänase otsuse vormistamisel ei ole mingit seost õiglase kohtupidamisega," teatas Rõivas.
  Kaitsepolitseiameti peadirektori Arnold Sinisalu sõnul on kogu Venemaa käitumine alates eelmise aasta 5. septembrist olnud vastuvõetamatu ja vastuolus rahvusvahelise õigusega. „Meie ohvitseri röövimine Eesti territooriumilt on lubamatu ja vastuvõetamatu. Aga täna on see kahjuks tagantjärele tarkus ning meid edasi ei aita. Anname jätkuvalt endast maksimumi, et Eston jõuaks koju nii kiiresti kui võimalik,“ ütles peadirektor.
  Kaljurand lisas, et Eston Kohveri üle kohtuprotsessi pidamisel pole algusest peale mingit seost õiglase kohtupidamisega. "Meie konsulit ei lubatud varasematele kohtuistungitele ning Eston Kohver jäeti pädeva õigusabita," ütles välisminister Kaljurand. “Nõuame, et Venemaa järgiks rahvusvahelisest õigusest tulenevaid kohustusi, vabastaks Eston Kohveri ja tagaks tema turvalise tagasipöördumise koju," lisas ta.
  Välisminister Kaljuranna sõnul on Eesti väga tänulik oma liitlastele ja partneritele, kes on Eestit toetanud ning Eston Kohveri küsimust rahvusvahelistes organisatsioonides ja kahepoolsetest suhetes Venemaaga tõstatanud. “Kavatseme koos liitlaste ja partneritega hoida rahvusvahelist survet kuni Eston Kohver on vabastatud ja jõudnud tagasi koju oma pere juurde,“ lisas ta.
  Süüdistus kolmes kuriteos
  Mullu 5. septembril teatas Kapo, et hommikul kella 9 ajal võtsid Eesti Vabariigi territooriumil Luhamaa piiripunkti läheduses Venemaalt tulnud tundmatud isikud vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult. Hiljem teatas Vene julgeolekuteenistus FSB, et arreteeris Pihkva oblastis salaoperatsiooni käigus Eesti kaitsepolitsei ametniku.
  Kohver täitis Kapo teatel teenistuskohustusi seoses piiriülese kuriteo tõkestamisega. Inimröövile eelnes Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine.
  Vene eriteenistuse FSB versiooni kohaselt tabati Kohver Pihkvast 5000 euro, relva ja salvestusseadmetega. Selle järgi pidi Kohver kohtuma Venemaal oma allikaga ning saama temalt salajast infot FSB kohta. Kohverit kahtlustatakse ebaseaduslikus relvade sisseveos, illegaalses piiriületuses ning spionaažis.
  Kohver ei ole end süüdi tunnistanud. Võimaluse, et Kohver ise piiri ületas, välistas kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu. "Korraldus oli majast, et ta ei tohi mingitel tingimustel astuda üle Eesti piiri Vene poolele," rõhutas ta mullu intervjuus Vikerraadiole.
  Eston Kohver on politseis töötanud alates 1991. aastast ja sai 2010. aastal presidendilt Kotkaristi teenetemärgi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.