Pille Ivask • 9. oktoober 2015 kell 5:43

ILO soovitab tõsta vaesed noored keskklassi

Filipiinidel on noorte töötus suureks probleemiks. Paljud kõrgharitud noored ei leia pärast kõrgkooli lõpetamist tööd  Foto: epa

Rahvusvaheline Tööorganisatsioon ehk ILO teatas, et kuigi globaalne noorte töötus on võrreldes majanduskriisi aegadega stabiliseerumas, pole halvim kaugeltki möödas, vahendab CNBC.

ILO raportis seisab, et tänavu peaks globaalne noorte töötus jääma 13,1 protsendi juurde. Samuti märgib organisatsioon, et piirkonniti võib välja tuua väga suuri erisusi. Enamikus Euroopa, Ladina-Ameerika, Sahara taguse Aafrika ning teiste arenenud majandusega riikides võib näha noorte töötuse langust, samas on noorte töötuse määr Aasias, Põhja-Aafrikas ning Lähis-Idas tõusnud.

Kuigi üha enam noori panustab hea hariduse saamisele, peavad paljud neist siiski tööturule sisenedes silmitsi seisma pikaajalise töötusega või tegema juhutöid.

Areneva majandusega riigid seisavad ILO andmeil tulevikus tegema märkimisväärselt palju reforme, et kohaneda tööturu vajadustega. Seoses noorte töötusega soovitab ILO neil riikidel tegeleda noorte tööalase koolitamisega, samuti muuta paremaks töötingimusi.

„Tööealise elanikkonna arvukus kasvab kõige vähem arenenud riikides tulevikus üle kahe korra. Kui neile inimestele anda võimalus jõuda vaesest töölisklassist keskklassi, oleks tulekul võimas majandusbuum,“ seisab raportis.

„Tänast tööturgu vaadates pole lihtne olla noor ja siseneda tööturule,“ kommenteeris raporti üks autoreid Sara Elder.

ILO tööpoliitika osakonna direktor Azita Berar Awad lausus, et globaalset tööturgu peaks toetama mitmekülgselt, märksõnadeks võib pidada investeeringuid koolitustesse ja haridusse, aga põhiteenustele ja –oskustele ligipääsu tagamist.

Hetkel kuum