Mait Kraun • 27. oktoober 2015 kell 18:23

USA majanduslanguse tõenäosus tõuseb

USA lipp  Foto: EPA

USA majandussurutise tõenäosus tõusis kahe aasta kõrgeima tasemeni, selgub CNBC läbi viidud küsitlusest.

Wall Streeti analüütikute ootused USA majanduse suhtes on kahanenud ja selle tõttu peetakse ka ebatõenäoliseks, et Föderaalreserv sellel nädalal intressimäärasid tõstab. Pigem on ootused järjest tulevikku lükkumas.

Küsitlusel osalenute seas oli nii majandusteadlasi, fondijuhte kui ka analüütikuid. Vastanute arvates on järgmise aasta majandussurutise (kaks kvartalit järjest kestev majanduslangus) tõenäosus 22 protsenti. Eelmisel kuul oli vastav näitaja 19 protsenti. Viimati olid turuosalised nii pessimistlikud 2013. aasta jaanuaris.

Tõsi, majandussurutise tõenäosus püsib tippudest tunduvalt madalamal – näiteks 2011. aastal oli tõenäosus 36 protsenti. Selle aasta alguses jõudis vastav näitaja kõigi aegade põhja – 13 protsendini.

„Majanduse hoog on raugemas ja see tähendab, et oleme keskkonnas, kus Föderaalreserv intressimäärasid ei tõsta,“ ütles Wells Fargo vanemanalüütik Mark Vitner.

Küsitluses osalenud peavad intressimäärade tõstmist kõige tõenäolisemaks detsembris. Umbes pooled arvavad, et intresse tõstetakse sellel aastal. Teine pool aga usub, Föderaalreservi esimene samm lükkub 2016 või isegi 2017 aastasse.

Hetkel kuum