Katariina Krjutškova • 6. november 2015 kell 14:00

Ettevõtjad laidavad Reinsalu nõudmist Venemaale

Ettevõtjate hinnangul pole justiitsministri Urmas Reinsalu tegevust õigesti ajastatud.  Foto: Eiko Kink

Ettevõtjad peavad justiitsministri Urmas Reinsalu okupatsioonikahjude nõudmist Venemaalt ennatlikuks ja tulutuks.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) endine esimees justiitsminister Urmas Reinsalu sõlmis eile Läti ja Leedu kolleegidega koostöömemorandumi, millega esitatakse Venemaale okupatsioonikahjude eest nõue.

Ettevõtjad Olari Taal ning Oleg Gross leidsid, et praegu pole selleks hea aeg. „See ei ole õigesti ajastatud, sest praegu on suur pinevus Venemaa poolt,“ ütles Taal.

Gross sõnas, et teema on emotsionaalne - tema vanaisa jäi samuti Siberisse, mistõttu on tema hinnangul kahjude nõudmine iseenesest õigustatud. „Eriti nende puhul, kes on ise või kelle lähisugulased on kannatanud. Aga kas selleks on praegu õige aeg, on omaette küsimus,“ lisas ta. Grossi arvates tuleks enne ratifitseerida piirileping.

Ettevõtjad ei avaldanud usku, et Venemaa reaalselt kahju hüvitaks. Taal väitis, et sel teemal võib rääkida, ent see ei anna kunagi tulemust. „See on mõttetu veeretamine. Tänapäeva maailmas enam niimoodi ei tehta ammu,“ lisas ta.

Ka Tallink Grupi nõukogu esimees Toivo Ninnas oli umbusklik: „Mul ei ole selle vastu midagi, et Venemaa raha maksaks, aga kui reaalne see on? Mulle tundub küll, et pole.“

Taal oli IRLi suhtes kriitiline

Ninnase sõnul ei paranda kahjutasude nõudmine riikidevahelisi suhteid, ent samas ei pruugi see otseselt ka ettevõtjaid kahjustada. „Ma ei usu, et see ettevõtjaid kuidagi mõjutaks, kel Venemaaga mingit pistmist on.“

Sageli kõnekate avaldustega esinev AS Tavidi suuromanik Alar Tamming polnud sel teemal veel seisukohta kujundanud. „Aga filosoofiliselt – iga tegevuse puhul tuleb ära fikseerida eesmärk, võimalikud tegevused eesmärgi saavutamiseks, teise poole argumendid, võimalikud stsenaariumid, kõige positiivsem tulemus, kõige negatiivsem tulemus,“ sõnas ta ning möönis, et enne seisukoha võtmist ootab ta nendele küsimustele vastuseid. 

Endine IRLi liige ning parteile annetusi teinud Taal kritiseeris erakonda. „IRL võiks leida mõne teise teema, et silma paista,“ ütles ta.

Reinsalu süüdistatakse populismis

Eestis tuli memorandum valitsuse liikmetele üllatusena ning seda nimetatakse Reinsalu sooloks. Teised erakonnad peavad justiitsministri kavatsust populistlikuks püüdeks tõsta erakonna madalat reitingut, mis oli viimati kõigest 7 protsenti.

Sotside esimees Jevgeni Ossinovski ütles, et tal on Reinsalu avalduse pärast kahju. „Võitluses künniselähedase reitinguga on justiitsministri tähelepanuvajadus riigimehelikkusest võitu saanud,” sõnas ta Päevalehele.

Reformierakonda kuuluv välisminister Marina Kaljurand ütles, et selliste rahvusvaheliste memorandumite valitsuse ja välisministeeriumiga kooskõlastamine peaks olema iseenesestmõistetav.

Kaljurand lisas, et Vene pool jälgib tähelepanelikult, mida ütlevad Eesti poliitikud ja eriti puudutab see valitsuse liikmeid. "Eriti jälgitakse seda tähelepanelikult praeguses olukorras, kus oleme otsustanud Vene poolega kokku leppida, et algatame piirilepingute ratifitseerimise," märkis minister.

Balti riikide ministrid panid eilsesse memorandumisse eesmärgid, millest üheks oli hinnata majanduslikku kaotust ja kahju, mida Nõukogude Liit Balti riikidele põhjustas. Seejärel nõutakse Venemaalt õiguslikult ja faktiliselt õigustatud kompensatsiooni. Samuti nõutakse, et Venemaa tunnistaks lõpuks okupeerimist ning võtaks täieliku vastutuse.

Hetkel kuum