Alyona Stadnik • 12. november 2015 kell 14:30

BaltCap omandab e-arvete saatmise teenuse

BaltCapi investeeringute juht Kristjan Kalda  Foto: Raul Mee

Investeerimisfirma BaltCap on sõlminud kokkuleppe Soome firma OpusCapita Balti tütarettevõtete ostmiseks, OpusCapita pakub finantsprotsesside juhtimise ja e-arvete saatmise teenust.

BaltCapi investeeringute juht Kristjan Kalda ütles, et selle investeeringuga osaleb BaltCap arenevas paberivabas majanduses ja see on sobiv lisandus nende strateegiale. „Euroopal on veel pikk tee käia, kuniks arveldusprotsessid saavad täielikult automatiseeritud. Balti riigid liiguvad õiges suunas: e-arve standardid on juba kasutusele võetud Eestis ja Lätis ning võetakse järgmisel aastal kasutusele Leedus.“

Kalda sõnul lõpetatakse Eestis ja Lätis tegutseva aktsiaseltsi OpusCapita ning Leedu ettevõtte UAB OpusCapita ostutehing arvatavalt detsembris, pärast firma väärtuse täpsemat hindamist ja konkurentsiametitelt heakskiidu saamist. Tehingu hinda pooled ei avalikusta.

Täpsemalt ei soovinud Kalda selgitada. "Veel vara kommenteerida, ootaks tehingu jõustumise ära. Seejärel oleme kindlasti valmis oma plaanidest rohkem rääkima," märkis Kalda.

OpusCapita asepresidendi Katarina Dahlbäcki sõnul annab Balti tütarettevõtete müük firmale võimaluse keskenduda Euroopa strateegilistele regioonidele. „Meie jaoks on Balti turu kasvuväljavaated piiratud ning meie fookus on strateegilisel kasvul Euroopas“ ütles ta. Dahlbäck selgitas, et OpusCapita tahtis Balti ettevõtetele investorit, kes oleks tugev omanik ja kohalikul turul hästi esindatud, et ettevõtteid edasi arendada.

Kalda ei soovinud kommenteerida ka ettevõtete teisi omandamisi ja neist väljumisi. "Mis puudutab aasta suurimaid saavutusi, siis võtaks aasta kokku detsembri lõpus," jäi ta napisõnaliseks.

BaltCapi omanikud:

Simonas Gustainis – 21,25%

Peeter Saks – 25,90%

Mvest Consulting OÜ (Martin Kõdar) – 21,24%

Dagnis Dreimanis – 21,24%

1996. aastal Hoiupanga ja Swedgiro asutatud Eesti Maksekeskus (nüüdne OpusCapita AS) müüdi Soome riiklikule posti- ja logistikaettevõttele Itella üheksa aastat hiljem. Vahepeal kandis OpusCapita AS ka nime Itella Information AS. Mullusest Soome postiettevõtte reorganiseerimisest saadik kuulub firma Posti Grupi tütarfirmale OpusCapita Group.

OpusCapita finantsprotsesside automatiseerimise lahendusi kasutab rohkem kui 11 000 klienti enam kui 50 riigis. Ettevõttel on esindus 9 Euroopa riigis ja töötajaid 2300. 2014. aastal oli OpusCapita käive 260 miljonit eurot. OpusCapita on Posti Grupi ettevõte, millel peakontor Soomes.

AS BaltCap on Balti riikide era- ja riskikapitaliettevõte, mis investeerib kasvule suunatud Baltimaade ettevõtetesse investeerimisfondide kaudu ning finantseerib ettevõtete väljaoste. BaltCapi grupi ettevõtted nõustavad ja juhivad kaheksat era- ja riskikapitali fondi. Need fondid on investeerinud 51 Baltikumi ettevõttesse ning nende aktiivne kogukapital 2014. aasta lõpu seisuga oli 183 miljonit eurot.

Hetkel kuum