Sirje Rank • Ave Lepik • 13. november 2015 kell 22:26

Pariis on halvatud terrorilainest

Kaos Pariisis pärast 13. novembri terrorirünnakuid.  Foto: epa

Reede õhtul vallandus Pariisis korraga vähemalt kuues kohas terrorirünnak. Tulistamise tagajärjel on hukkunud üle 120 inimese, vigastatuid on üle 200. Prantsusmaa kehtestas riikliku hädaolukorra ja sulges oma piirid.

Reede õhtul Eesti aja järgi umbes kell 23.30 avasid tundmatud terroristid Pariisis Ameerika rokkbändi Eagles of Death Metal kontserdi ajal publiku pihta automaaditule. Vähemalt 100 inimest hukkus ning sadakond võeti pantvangi, teatas telekanal BFMTV. Pariisi politsei teatel õhkisid ründajad end politsei lähenedes pommivöödega, vahendas Associated Press.

Kontserdil viibinud ajakirjanik, kel õnnestus põgeneda, ütles CNNile, et hoones toimus tõeline veresaun. "Lebasime põrandal, et mitte viga saada. Oli tohutu paanika. Terroristid tulistasid meie suunas 10-15 minutit," kirjeldas ta. Väidetavalt rääkisid terroristid prantsuse keeles ja mainisid oma jutus Iraaki ja Süüriat.

Samal ajal rünnakuga kontserdisaalis toimus Prantsusmaa pealinnas veel terrorirünnaku tunnustega intsidente. Pariisi kesklinnas avas tundmatu automaatrelvast tule kambodža restoranis Le Petit Cambodge, kus hukkus 14 inimest.

Lisaks kõlasid plahvatused Stade de France'i lähedal Pariisi äärelinnas Saint-Denis's, kus jalgpallimurul käis Prantsusmaa-Saksamaa sõpruskohtumine. France24 reporteri sõnul oli plahvatusi kolm. Teada on, et tegemist oli enesetaputerroristidega.

Mängul olid kohal ka Prantsusmaa president Francois Hollande, välisminister Laurent Fabius ning tema Saksa kolleeg Frank-Walter Steinmeier, kes kiirelt evakueeriti. Tunnistajate kinnitusel suleti staadion umbes 20 minutiks, mille järel hakati tribüünidelt inimesi evakueerima. Suuremat paanikat ei puhkenud.

Prantsuse politsei teatel on kaheksa ründajat hukkunud. Seitse neist surid pommivöö tõttu, ühte tulistas politsei. 

Nii Prantsusmaa president Francois Hollande kui ka USA riigipea Barack Obama on teinud ka pöördumise televisioonis. Hollande teatas, et Prantsusmaa sulgeb oma riigipiiri. Pariisi elanikele on antud soovitus mitte tänavale minna.

Prantsusmaa on olnud kõrgendatud ohutasemega alates jaanuaris toimunud rünnakutest satiirilise ajalehe Charlie Hebdo toimetuses ja juudi supermarketis. Prantsusmaa osaleb Süürias USA juhitud sõjalises kampaanias terrorirühmituse ISIS vastu.

Tulistamine Pariisi kesklinna kohvikus.  Foto: epa

Kell 2 Eesti aja järgi vahendas telekanal Euronews, et eriteenistus suutis siseneda kontserdisaali, kus terroristid hoidsid sadatkonda pantvangi. Eriteenistus lasi sissetungimisel käiku granaadid.

Rünnakus hukkus kümme inimest, Euronewsi teatel on tapetud ka kaks terroristi.

Kontserdisaalis pantvangis olnud inimesed saatsid varem sotsiaalmeediasse infot, et 6 kuni 8 terroristi lasevad külmavereliselt pantvangi võetuid maha.

Hetkel kuum