Kadri Põlendik • 15. november 2015 kell 16:00

Euroopa jahib terrorirünnaku osalisi

Leinajad Pariisis ühe rünnakukoha lähistel.  Foto: Reuters/Scanpix

Prantsusmaa võimud teevad jõupingutusi, et jälile saada, kes ja kuidas said reedesed terrorirünnakud korraldada. Ühe avastusena on selgunud, et vähemalt kaks terroristi võisid tulla Süüriast Euroopasse Kreeka kaudu, paludes seal asüüli.

Juba eile tuli teateid sellest, et eri terroristide surnukehade juurest on leitud Süüria ja Egiptuse pass. Kuigi Egiptuse võimude teatel osutus nende kodanik hoopis ohvriks, tuli süürlane Euroopasse sõjapõgenike varjus.

Stade de France staadioni lähistelt leiti terroristi surnukeha juurest Süüria pass, millega läbiti Lerose saart Kreekas, vahendab BBC. Kreeka valitsus kinnitas, et nii Süüria passi omanik kui ka veel üks ründaja Euroopasse Kreeka kaudu, esinedes sõjapõgenikena. Serbia teatas, et Süüria passi omanik ületas ka Makedoonia piiri ja otsis seal asüüli. Küll aga ei ole leitud otsest seost passi omaniku ja ründajate vahel.

Praeguse seisuga on tuvastatud ainult üks enesetaputerrorist, 29aastane Prantsuse kodanik Omar Ismail Mostefai, kelle sõrm leiti Bataclani kontserdimajast, kus toimus reedel suurim veresaun. Mehel oli varemgi võimudega kokkupuuteid olnud, kuid peamiselt pisikuritegude tõttu. Julgeolekuteenistus tuvastas, et ta radikaliseerus 2010. aastal, kuid teda ei seostatud terrorismiga.

Seos Belgiaga

Täna leiti ka Pariisi äärelinnast Montreuilist hüljatud must Seat, mida peetakse nende terroristide autoks, kes tulistasid kohvikutes. Prantsuse võimude teatel leiti masinast leiti mitu Kalašnikovi automaatrelva, vahendab BBC Prantsuse meediat. Võimud kahtlustavad, et sõiduki juht on ilmselt põgenema pääsenud.

Seat ja Bataclani kontserdimaja lähistelt leitud must Volkswagen Polo olid mõlemad Belgia rendiautod. Kinnituse on saanud ka see, et kaks ründajat olid Belgias elavad prantslased. Belgia prokurörid teatasid, et kaks ründajat elasid Belgias, üks Brüsselis ja teine selle lähistel Molenbeeki linnas. Molenbeekis on kokku arreteeritud seitse inimest.

Usutakse, et vähemalt üks ründajatest pääses sündmuspaigast põgenema - tõenäoliselt auto rentija - ja tema on praeguse pingelise inimjahi keskmes, vahendas BBC reporter meeleolusid Pariisist.

Pariisi peaprokurör Francois Molins ütles eile, et tõenäoliselt olid rünnaku taga kolm omavahel koostööd tegevat meeskonda. "Meie peame välja selgitama, kust nad tulid... ja kuidas neid rahastati."

Saksa võimud teatasid, et pidasid novembri alguses kinni Montenegrost tulnud mehe, kelle autost leiti relvi ja lõhkeainet. Väidetavalt oli tema GPSi märgitud sihtpunktist Pariis. See ei ole veel selge, kas ta oli rünnakutega seotud.

Hetkel kuum