Äripäev • 20. november 2015 kell 5:43

Piloodid tahavad reisijatega sarnast kohtlemist

Estonian Airi viimase lennu meeskond poseerib lennuki ees.  Foto: Andres Haabu

Estonian Airi piloodid soovivad, et valitsus kohtleks ettevõtte töötajaid sarnastel reisijatega, kelle piletid kompenseeritakse reservfondist. "Valitsus ei saa käituda, kui klassikaline pankrotimeister," teatas eile Eesti Liinilendurite Assotsiatsioon (ELA).

ELA teates selgitatakse, et piloodid ja Estonian Air sõlmisid 2013. aastal kollektiivlepingu, kui riigiabi oli juba antud ja võimalikud ohud, sh pankrot ebaseadusliku riigiabi otsuse korral, olid teada. Ettevõtte nõukogu oli teadlik kõige muu hulgas ka kohustustest töötajate ees.

"Tegemist oli ettevalmistatud pankrotiga, kus midagi ei juhtunud ootamatult," seisab teates. Liinilendurid leiavad, et kui ettevõte ei suuda oma lepingulisi kohustusi täita, peab appi tulema ettevõtte omanik ehk valitsus. "On ju olnud valitsuse seisukoht avalikkusele, et pankrotimeistritest ettevõtjad ei saa enda kohustusi täitmata jätta ning üha uusi ettevõtteid asutada."

Teates märgitakse, et eilne Estonian Airi nõukogu otsus minna pankroti teed paneb 160 töötaja pered veelgi raskemasse olukorda, sest nagu töötukassa prognoosis, võib koondamisrahasid kätte saada alles uue aasta alguses.

"Jätkuvalt kehtivate töölepingute vangis istudes ning lepingulisi kohustusi (olla tööandjale kättesaadav) täites ilma töötasu saamata on olukord veelgi keerulisem," on liinilendurid murelikud.

Eile teatas Estonian Air, et ettevõtte nõukogu otsustas anda lennufirma juhatusele soovituse esitada Estonian Airi kohta pankrotiavaldus.

Eelmisel nädalal tegi lennufirma kõigile oma võlausaldajatele ettepaneku tasuda eelisjärjekorras Estonian Airi töötajatele kollektiivlepingust tulenevad koondamishüvitised, mis on seaduses ettenähtust suuremad. Ettepanekus märgitud tähtajaks 18. novembriks vastas 27 võlausaldajat, neist eitavalt kaheksa, kelle hulgas oli ka üks suuremaid võlausaldajaid SAS. Sellest johtuvalt pole lennuettevõttel võimalik töötajate nõudeid eelisjärjekorras rahuldada.

Hetkel kuum