Sirje Rank • 25. november 2015 kell 10:04

Venemaa süüdistab Türgit

Venemaa president Vladimir Putin  Foto: Scanpix/Reuters

Venemaa teravdas kriitikat Türgi aadressil ning teatas, et tugevdab oma sõjalist operatsiooni Süürias, samal ajal kui NATO ja USA president ärgitasid Vene lennuki allatulistamisest põhjustatud pingeid maha võtma.

Türgi mingeid taganemise märke ei ilmutanud.

„Meil pole mingit kavatsust seda teemat teravamaks ajada,“ ütles Türgi president Recep Tayyip Erdogan. „Kuid me jääme oma seisukoha juurde,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Venemaa president Vladimir Putin ütles omakorda, et kui edaspidi Vene lennukitega mingeid intsidente peaks juhtuma, siis tuleb ka Venemaal neile vastata. „Me suhtume sellesse intsidenti nii tõsiselt kui võimalik ning kavatseme käiku lasta kõik meetmed, et tagada julgeolek," ütles Putin täna Nižni Tagilis, vahendas RIA Novosti.

Putin on välistanud sõjalise vastuse Türgile, mille lennukid lasid teisipäeval alla Vene sõjalennuki. Intsident ise näitab aga ohtu, et Süüria konfliktist võib lahvatada palju laiem ja tõsisem vastasseis. USA president Barack Obama ning Saksamaa, Suurbritannia ja Prantsusmaa liidrid on kõik esitanud üleskutse vaoshoitusele.

Venemaa kaitseministeerium teatas täna, et Moskva saadab oma Süüria baasi õhukaitsesüsteemi S-400 ja viib Vahemerele ristleja, et Vene lennukitele kaitset tagada. Iga võimalikku ohtu kätkev sihtmärk hävitatakse, teatas ministeerium.

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev ütles, et Türgi kriminaalsed teod näitavad, et riik kaitseb terroriorganisatsiooni, mis end Islamiriigiks nimetab. Medvedev väitis, et Türgi ametnikel on Islamiriigi kontrolli all rafineerimistehastega seotud isiklikud ärihuvid.

Venemaa lennuki ründamine kujutab endast Venemaa ja NATO suhete ohtlikku pingestumist, mida Medvedevi sõnul ei õigusta mingisugused huvid, sealhulgas riigipiiride kaitse.

Venemaa katkestas intsidendi järel sõjalised kontaktid Türgiga.

Medvedev hoiatas, et Türgi firmade positsioon Vene turul võib kannatada ning ühisprojektid seisma jääda, kuna Türgi on rikkunud kahe riigi vahel pikaajaliselt kehtinud heanaaberlikke suhteid. Venemaa Föderaalne turismiagentuur soovitas reisifirmadel lõpetada reisipakettide müük Türki, kuna olukord pole turvaline.

Venemaa teatas ka, et keelab 1. detsembrist Türgi firmal Standard Gita kanaliha impordi, vahendas Interfax.

Moskva Carnegie keskuse juht Dmitri Trenin kommenteeris Twitteris, et Putini ja Medvedevi kommentaaridest võib välja lugeda, et vastasseis Türgiga tõotab pikaks kujuneda.

Türgi väitel tulistati Vene lennuk alla pärast korduvaid hoiatusi õhupiiri rikkumise eest. Venemaa kaitseministeerium väidab, et Türgi ei teinud mingit katset lennukiga ühendust saada, enne kui see alla tulistati.

Suhete teravnemine tuleb ajal, mil Prantsusmaa president Francois Hollande tahab ühte allianssi end Islamiriigiks nimetava terrorirühmituse ISIS vastu kokku tuua nii USA kui ka Venemaa. Eile oli Hollande Washingtonis, täna kohtub ta Saksamaa kantsleri Angela Merkeliga, homme sõidab ta Moskvasse. Hollande lubas püüda Venemaad veenda oma sõjalist kampaaniat Süürias Islamiriigi vastu suunama.

Obama ütles teisipäeval, et teeb Venemaa ja Türgi suhete halvenemise vältimise oma prioriteediks. Ka NATO peasekretär Jens Stoltenberg kutsus üles vaoshoitusele. Obama arutas olukorda Türgi presidendiga, mõlemad kinnitasid vajadust võidelda ISISe vastu.

Venemaa lennuk Su-24 lendas allatulistamise hetkel piirist kilomeetri kaugusel Süüria territooriumil ja kukkus alla nelja kilomeetri kaugusel piirist, ütles Venemaa president Vladimir Putin. Türgi omakorda avalikustas radari näidud, mille järgi Venemaa lennuk sisenes enne allatulistamist Türgi õhuruumi.

Hetkel kuum