Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Türgi hoiab Vene kaardiga Läänt pinges

  Türgi president Recep Tayyip Erdogan ja Venemaa president Vladimir Putin.Foto: Reuters/Scanpix

  Euroopas arvatakse, et Vladimir Putini ja Recep Tayyip Erdogani suhete ülessoojendamine on Türgi presidendi püüd näidata, et Venemaast võib Türgile saada Euroopa Liidu alternatiiv, kirjutas täna Wall Street Journal.

  Eile kohtusid Vene ja Türgi president esimest korda pärast novembris kahe riigi vahel puhkenud kriisi. Türgi presidendi Peterburi visiidil lepiti kokku, et riikidevahelised suhted tuleb taas normaliseerida. Kõne all olid lisaks taastatavatele majandussidemetele ka gaasijuhtme projekt ja võitlus ISISega.
  „Kõigele vaatamata ei kattu nende kahe riigi huvid pikas perspektiivis absoluutselt, eriti mis puudutab Süüriat, aga ka majandus- ja energeetikaküsimusi. Seepärast on oluline, et me hoiaksime kõik oma kanalid Ankaraga avatuna,“ tsiteeris Wall Street Journal üht Euroopa Liidu kõrget ametnikku.
  Väljaandega rääkinud teise Euroopa allika sõnul oli Erdogani visiit „jõudemonstratsioon, mis paistab suuremana, kui see tegelikult on“.
  „Enamik Venemaa suurtest liitlastest on selle riigi suhtes tõsiselt kahtlevad, isegi kui nende eesmärk on omavaheliste pingete lõdvendamine,“ märkis president George W. Bushi administratsiooni endine nõunik Thomas Graham, kes juhtis 2004-2007 USA Julgeolekunõukogus Venemaa programmi ning on praegu konsultatsioonifirma Kissinger Assoiciates tegevjuht. Tema arvates tuleb vaatamata sellele, et Ankara on NATO liitlane, asetada ta teise konteksti, kui Türgi muutub üha totalitaarsemaks ühiskonnaks ning nihkub Venemaale lähemale.
  Brittide Financial Times kirjutas aga, et Lääne liidrid jälgivad pärast riigipöördekatset Türgi arengut pingsalt ning kardavad Vene-pööret sealses poliitikas. „Nagu Läänes, nii küsitakse ka Venemaal, millise suuna Erdogan valib pärast läbikukkunud putši – seepärast on Peterburi kohtumisel palju laiem geopoliitiline tähendus,“ kirjutas väljaanne eilse kohtumise eel.
  Wall Street Journal märkis, et Erdogani visiit Venemaale - esimene pärast Türgi riigipöördekatset - näitab tema valmisolekut loota Moskvale. Seejuures aga loodavad Euroopa liidrid, et Ankara, kellel on võtmeroll ISISe-vastases võitluses ja kellele kuulub NATO suuruselt teine armee, jääb Lääne vankumatuks liitlaseks, kirjutas WSJ.
  Saksamaa päevaleht Frankfurter Allgemeine Zeitung kirjutas täna, et kohtumine oli eelkõige Putini võidukäik: „Türgi presidendi visiit tõstab Putini prestiiži samal ajal, kui Ukraina konflikti tõttu on Euroopa Liit ja USA talle selja pööranud.“
  Soomlaste Yle märgib, et kohtumisele järgnev tõenäolisim stsenaarium on Venemaa ja Türgi majandussuhete paranemine, sest kumbki vajab teist – mõlemad on kandnud märkimisväärseid kahjusid vastastikuste suhete külmutamise tõttu.
  Kohtumisele järgnenud pressikonverentsil teatas Putin, et etapiti hakatakse maha võtma Türgi toiduainetele seatud sisseveopiiranguid ning taastatakse tšarterlennud Türki. Erdogan lubas omalt poolt kiirendada energeetikaprojektide edenemist, pidades silmas nii gaasijuhet kui tuumaelektrijaama ehitust.
  Samas on kahel riigil tõsised erimeelsused Süüria küsimuses. Kumbki osapool näeb Bashar al-Assadi võimu ja tulevikku erinevalt – Venemaa soovib tema jätkamist võimul, Türgi aga näeks teda kukutatuna.
  Venelaste RIA Novosti küsis Putini ja Erdogani eilse kohtumise kohta hinnangut ka NATO esindajalt. „Türgi on NATO hinnatud liitlane. Meil pole erilisi kommentaare seoses kohtumisega, kuid nagu NATO peasekretär on korduvalt öelnud, on NATO jaoks oluline hoida kommunikatsioonikanalid Venemaaga avatud,“ oli alliansi esindaja napp vastus Vene uudisteagentuurile.
 • Hetkel kuum
Otto Pukk: millises kodus saab olla armastus, kui pole võimalik külmkappi toiduga täita
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Ettevõtja: öeldakse, et alandage hindu. Mille arvel?!
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA mai tööturu raport kergitas võimalust uueks intressimäära tõstmiseks
USA tööturg on mais püsinud oodatust paremas seisus ning kuuga kasvas töökohtade arv oodatust enam, millele aktsiaturud reageerisid ka tõusuga.
USA tööturg on mais püsinud oodatust paremas seisus ning kuuga kasvas töökohtade arv oodatust enam, millele aktsiaturud reageerisid ka tõusuga.
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Uuring: onupojapoliitikat küll märgatakse, ent vilet puhuda ei söandata
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Uued vastutustundlikud ettevõtted teada. Kes sai kulla, hõbeda või pronksi?
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Leedu moodne hiigelfirma maksis ka hiigeldividendi – kõvasti üle miljardi
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Luhtunud lootus Briti turule: langus ehituses sunnib Aseri tellisetootmist sulgema Lisatud vallavanema kommentaar: riigijuhid suretavad ettevõtlust
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.